Журналісти озвучили Трампу свої умови роботи

Середа, 18 січня 2017, 14:28

Американські журналісти опублікували відкритий лист до обраного президента США Дональда Трампа, в якому дорікнули йому за ставлення до працівників медіа.

Лист опубліковано на сайті американського журналу для журналістів Columbia Journalism Review, який видає Вища школа журналістики при Університеті Колумбія.

Журналісти зауважують, що Трамп продовжує лінію поведінки, яку він використовував під час передвиборчої кампанії, і свідомо ускладнює стосунки зі ЗМІ.

"Ви використали Twitter, щоб насміхатися і погрожувати окремим журналістам, і закликали своїх прихильників вчинити так само. Ви виступали за більш вільні закони про наклеп і погрожували численними позовами", – йдеться у листі.

"Ви уникали преси, якщо була така можливість, і порушили норми формування прес-пулу і регулярних прес-конференцій. Ви висміяли інвалідність журналіста, який написав те, що вам не подобається", – додається у ньому.

Журналісти зауважують, що така лінія поведінки – особистий вибір президента, адже Конституція захищає свободу друку і не диктує президенту, коли проводити прес-конференції і як ставитися до ЗМІ.

"Втім, якщо ви маєте повне право встановлювати основні правила взаємодії з пресою, ми можемо робити так само. Це, зрештою, наш ефірний час та колонки, на які ви хочете вплинути. Ми, не ви, вирішуємо, як краще працювати для наших читачів, слухачів і глядачів", – заявляють журналісти.

Вони наголошують, що публікуватимуть матеріали незалежно від доступу до адміністрації президента США, можуть відмовлятися від висвітлення публічних подій чи участі в "офф-рекорд" – на свій розсуд. Також ЗМі самі визначатимуть, скільки ефірного часу давати представникам Трампа.

"Ми будемо домагатися того, щоб отримати вашу точку зору, навіть якщо ви нас від себе відгороджуватиме. Але це не означає, що ми дамо ефір або газетну шпальту людям, які регулярно спотворюють істину або маніпулюють нею", – заявляють журналісти.

"Ми вкажемо, коли вони будуть так чинити, і залишаємо за собою право в найбільш кричущих випадках заборонити їм з'являтися в наших виданнях", – додають вони.

Американські журналісти, серед іншого, декларують свою єдність, аби не дати Трампу скористатися зі змагальності ЗМІ.

"Ми граємо в довгу гру. Найкращий сценарій: ви пробудете на цій роботі 8 років", – зазначають журналісти й обіцяють, що працюватимуть на зміцнення демократії.

"Ви змусили нас згадати найфундаментальніші питання: хто ми і для чого ми тут. За це ми найбільш вдячні", – заявляють вони.

Як відомо, у листопаді 2016 року після перемоги на виборах Трамп вилаяв представників найбільших американських ЗМІ. А в грудні він висміяв канали CNN та NBC.

Актриса Меріл Стріп у промові на церемонії "Золотого глобусу" говорила про людину, яка пропагує приниження інших та насильство. Трамп вирішив, що вона "напала" на нього – і назвав Стріп "шісткою" його конкурентки на виборах Хілларі Клінтон.

"Європейська правда", "Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News