Бучанська рада незаконно передала 1 га землі фірмі, пов’язаній з мером

Середа, 18 січня 2017, 16:05

Національне антикорупційне бюро підозрює службових осіб Бучанської міськради в незаконній передачі права на забудову 10 га землі, зокрема, і близько 1 га фірмі, пов’язаній з мером Бучі Анатолієм Федоруком.

Про це пишіть "Наші гроші" з посиланням на ухвалу Солом’янського райсуду Києва від 22 грудня 2016 року.

За даними НАБУ, у 2015 році міськрада встановила середню базову вартість 1 кв м землі у Буча на рівні 154 гривні. При цьому розмір плати за суперфіцій (права користування чужою земельною ділянкою для забудови) склав 7% від нормативної оцінки ділянки на рік.

Того ж року Бучанська міськрада почала передавати земельні ділянки, які перебували у комунальній власності, у користування КП "Бучабудзамовник".

У подальшому "Бучабудзамовник" укладав договори суперфіцію з зацікавленими особами.

Дозволи на укладання договорів суперфіцію надавала Бучанська міськрада, але відповідні рішення міськрада не публікувала. Таким чином міськрада приховувала незаконну передачу права забудови ділянок комунальної власності третім особам, яка проходила без земельного аукціону.

Детективи встановили, що у 2015-2016 роках за такою схемою у користування третім особам передали 10 га землі, нормативна вартість якої складає 16,16 мільйона гривень, а ринкова – понад 80 мільйонів гривень.

Крім того, плата за користування цими ділянками за договором суперфіцію у розмірі 1,13 мільйона гривень на рік до міського бюджету Бучі не надходила. Вона йшла на рахунки КП "Бучабудзамовник".

У НАБУ вважають, що земельні ділянки комунальної власності на неконкурентних умовах передавались підприємствам та особам, які пов’язані з мером Бучі Анатолієм Федоруком.

Зокрема, у березні 2016 року земельну ділянку площею 0,75 га, нормативна вартість якої складає 1,16 мільйона гривень, за договором суперфіцію передали у користування ПрАТ "Меліоратор".

Основними власниками компанії є Василь Яцюк разом з дружиною Валентиною та сином Ігорем, які, за інформацією детективів, пов’язані з Федоруком.

Детективи НАБУ, які розслідують кримінальне провадження № 52016000000000458 від 02.12.2016, звернулися до суду з клопотанням надати доступ до документації Бучанської міськради щодо взаємовідносин з КП "Бучабудзамовник", до документів комунального підприємства та його рахунків. Суд надав доступ.

Як відомо, 21 липня у помешканнях мера Бучі Анатолія Федорука та мера Ірпеня Володимира Карплюка пройшли обшуки слідчих Генпрокуратури. Також обшуки проводилися і в інших місцях, загалом на 31 об'єкті.

Правоохоронці звинувачують Федорука і Карпюка у незаконній забудові лісів, їм загрожує мінімум по шість років ув'язнення.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що мери Бучі та Ірпеня протягом 2006-2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню і потрібним людям з Києва. Зокрема – екс-голові ВР Ігорю Калетнику дісталося 14 га лісових угідь.

11 жовтня 2016 року Генпрокуратура повідомила про підозру меру Бучі Анатолію Федоруку та секретарю міськради.

13 жовтня Печерський суд обрав мірою запобіжного заходу для мера Бучі Анатолія Федорука домашній арешт та носіння електронного браслету. 

15 жовтня Печерський суд Києва відсторонив від займаної посади секретаря Бучанської міської ради Василя Олексюка.

16 жовтня у Бучі місцеві мешканці провели Віче на підтримку Федорука та секретаря Бучанської міської ради Василя Олексюка, якого 15 жовтня Печерський суд Києва відсторонив від займаної посади. Участь у заході брали і самі посадовці. 

Однак інші мешканці назвали віче псевдозборами, бо людей на нього звозили з довколишніх сіл. 

25 жовтня Печерський райсуд відсторонив від посади Бучанського міського голови Анатолія Федорука. 

24 листопада Апеляційний суд Києва скасував звільнення з посади мера Бучі Київської області Анатолія Федорука.

Однак 21 грудня 2016 року Печерський райсуд Києва повторно обрав запобіжним заходом для Федорука домашній арешт.  

Українська правда. Київ 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування