СММ ОБСЄ на Донбасі працюватиме цілодобово - Курц

Четвер, 19 січня 2017, 03:11

Після візитів до Києва та Москви очільник МЗС Австрії Себастіан Курц заявив про намір поширити роботу спостерігачів ОБСЄ на нічний час.

Про це пише DW.com.

Після переговорів зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим міністр закордонних справ Австрії, яка нині головує в ОБСЄ, Себастьян Курц наголосив на вирішальній ролі Москви у розв'язанні конфліктів у Європі взагалі і на "величезній відповідальності" Росії у вирішенні воєнного конфлікту на Донбасі зокрема.

Українські експерти схвально поставилися до проголошеного 18 січня в Москві наміру Курца збільшити кількість спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ) та організувати їхнє спостереження в нічну пору.

Схильний до обережних дипломатичних заяв Себастьян Курц продемонстрував у Москві непохитність позиції Євросоюзу щодо запроваджених проти Росії економічних санкцій.

Він зазначив в інтерв'ю російській пресі, що пом'якшення цих заходів можливе лише після цілковитого виконання Москвою мінських угод. Водночас він застеріг, що можливе скасування санкцій не стосуватиметься тих із них, що накладені Заходом на Росію за незаконну анексію українського Криму.

На думку Курца, Москва може зробити великий внесок у вирішення конфліктів на всіх теренах, якими опікується ОБСЄ, а також у врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

"На мою думку, Москва тут несе дуже велику відповідальність, і в неї є можливість зробити великий внесок у вирішення цього завдання", - сказав Курц.

В інтерв'ю DW він повідомив, що незабаром 700 спостерігачів СММ отримають додаткове технічне устаткування, а їхня місія в регіоні буде подовжена. При цьому австрійський міністр зазначив, що більшість зіткнень та перестрілок відбуваються вночі, коли місія ОБСЄ не веде спостереження.

Найбільшою проблемою Курц вважає брак довіри між сторонами конфлікту, а також до західних посередників.

"Українська сторона не вірить Росії. А в Москви складається враження, що ЄС зацікавлений не в добрих взаєминах з Росією, а лише в розв'язанні конфлікту", - сказав міністр. Він має намір досягти прогресу, сповідуючи політику "малих кроків".

Як повідомлялося, раніше Курц висловив сумніви в тому, що ідея озброєної місії ОБСЄ на Донбасі може стати реальністю, зокрема, через брак підтримки серед країн-членів організації.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що у Москві згодні на озброєння спостерігачів ОБСЄ, які працюють на лінії зіткнення на Донбасі, стрілецькою зброєю, проте вважають, що ідея створення поліцейської місії ОБСЄ суперечить Мінським угодами.