День АРК: Чубаров квапить зі змінами до Конституції

П'ятниця, 20 січня 2017, 10:29

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Рефат Чубаров закликає президента й уряд скликати конституційну комісію для роботи з внесення змін до розділу 10 Конституції.

Про це він заявив із трибуни Верховної Ради у День Автономної республіки Крим.

"26 років тому саме в цей день, 20 січня, відбувся загальнокримський референдум щодо відновлення автономії Криму, яка була ліквідована у 1945 році у зв’язку з депортацією кримськотатарського народу", – сказав Чубаров.

"Але цей референдум відбувся на самому початку повернення кримських татар на свою Батьківщину, ще був СРСР і був комуністичний режим, Москва була дуже занепокоєна тим, що доведеться відновлювати Кримськотатарську автономію у зв’язку з поверненням депортованого кримськотатарського народу на свою землю", – заявив він.

"Москва, намагаючись зупинити боротьбу українців за відновлення незалежної держави, хотіла мати потужний важіль, щоб утримувати Україну…", – додав Чубаров.  

Він нагадав, що кримські татари тоді вимагали, щоб референдум відбувся "після того, як повернеться з вигнання весь народ – але Москва дуже поспішала, їй потрібен був такий інструмент тиску на Україну, щоб Україна не стала незалежною".

"З нагоди Дня автономії маємо зробити відповідні уроки з минулого. Тому я знову закликаю президента і уряд України якомога скоріше скликати конституційну комісію, аби розпочати роботу з внесення змін до розділу 10 Конституції України "Автономна республіка Крим", – заявив голова Меджлісу.

"Маємо перетворити Автономну республіку Крим, кримськотатарську автономну республіку як невід’ємну складову частину України", – додав Чубаров.

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв також зазначив у Facebook, що "цього дня у 1991 році на місцевому референдумі населення висловилося за відновлення автономного статусу півострова – та вже 12 лютого Крим отримав автономію у складі радянської України, а згодом став невід'ємною частиною незалежної України".

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування