Церква хоче повернути собі "Херсонес" у Криму, музейники проти

Понеділок, 23 січня 2017, 11:59

Кримська єпархія Російської православної церкви домагається передачі їй 24 об'єктів музею-заповідника "Херсонес Таврійський" – пам'ятки культурної спадщини ЮНЕСКО в анексованому Росією Криму.

Про це протоієрей Сергій Халюта, який очолював цей музей до серпня 2015 року, заявив в ефірі телеканалу НТС.

"Ми готуємо документи для того, щоб виконати закон 327, що від 11 листопада 2010 року "Про передачу церковної власності, яка перебуває в державній або муніципальній власності". Тобто сьогодні Сімферопольська й Кримська єпархія виконує закон Російської Федерації", – заявив він.

За словами протоієрея, усі будівлі й споруди, які перебувають на території Херсонеса, – це будови колишнього Владимирського чоловічого монастиря, а держава має побудувати сучасний музейний комплекс для розміщення експонатів Херсонеса Таврійського.

"Ні Радянський Союз, ні Україна, ні сьогодні Російська Федерація досі не зробила нічого, щоб цей музей став справді музеєм", – заявив він.

За словами протоієрея Сергія, коштовні експонати музею перебувають у підвалі монастиря, не пристосованого для цього, а для вірян експозиції в храмі – святотатство.

"Потрібно спокійно, без конфліктів поступово йти до розуміння того, що Богу потрібно повернути Богове, а Кесарю повернути кесареве", – сказав благочинний Севастопольського округу.

Єпархія у 2016 році вже спрямовувала запит про передачу їй у безоплатне користування "Херсонесу", але Росмайно відхилило його через неповний перелік документів.

Директор "Херсонеса Таврійського" Світлана Мельникова вважає, що у випадку позитивної відповіді на повторний запит єпархії музей має отримати відповідні приміщення, де він зможе розміститися.

"Сам музей-заповідник увійшов до списку особливо цінних об'єктів культури саме як археологічний комплекс, і розривати його територіально – це неправильно", — заявила вона "РИА Новости".

"Думка міністерства культури РФ виражена таким чином: подібне рішення поставить під загрозу подальший розвиток Херсонеського музею-заповідника, що відповідає дійсності", – сказала Мельникова..

"Коли приймається рішення про передачу об'єкта, потрібна якась дорожня карта, яка передбачає, як його реалізують. Поки я такої карти не бачу. Напевно, від цієї теми потрібно спокійно відмовитися", – вважає вона.

Речник президента РФ Дмитро Пєсков сказав, що він не володіє інформацією щодо звернення єпархії.

"Безумовно, тут не можна говорити про якийсь загальний підхід. Це питання доцільності, яке обговорюється в кожному конкретному випадку", – сказав Пєсков, ймовірно, натякаючи на передачу Ісаакієвського собору в Санкт-Петербурзі у користування РПЦ при збереженні музейно-просвітницьких функцій.

Як відомо, у серпні 2015 року президент РФ Володимир Путін вирішив включити пам'ятки й території Національного заповідника "Херсонес Таврійський" у Єдиний державний реєстр об'єктів культурної спадщини народів РФ. Незважаючи на протест України, заповідник перейшов у федеральну власність Росії..

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування