Полозов: ФСБ хоче позбавити кримських татар права на захист

П'ятниця, 27 січня 2017, 01:45

Справи проти адвокатів у Криму викликані невдоволенням роботою, яку вони ведуть в Криму із захисту громадян України, переважно кримських татар.

Про це адвокат Микола Полозов розповів в інтерв'ю DW.com.

Полозов зазначає, що справи проти нього і Курбедінова – це елемент чинення тиску на адвокатів з метою змусити припинити свою професійну діяльність.

"Але ми говоримо лише про формальний привід. Справи проти мене і Курбедінова, безумовно, викликані невдоволенням роботою, яку ми ведемо в Криму із захисту переважно громадян України, переважно кримських татар. Це, звісно, елемент чинення тиску на адвокатів з метою змусити нас припинити свою професійну діяльність. Як мінімум, тут, у Криму. Адже ця діяльність дуже дратує різні силові органи, стала кісткою в горлі, яка заважає їм ковтати все нові та нові людські долі",  - каже Полозов.

Адвокат додав, що головна мета арештів, залякати, прибрати їх з публічного поля, примусити планувати свою подальшу діяльність з огляду на можливе переслідування.

Він повідомив, що на нього слідчі склали протокол, хоч в ньому немає його слів і немає підпису,  але в разі судового розгляду його участь в ролі захисника Умерова буде неможливою.

"Є ще юридичні можливості, щоб оскаржити незаконні дії слідчого і виключити цей протокол зі справи, хоча все складніше. Це "чорна мітка" вже мені. Не випадково, що всі ці події відбулися вчора, після мого повернення з ПАРЄ, де я говорив, у тому числі, і про тиск на адвокатів", - зазначив Полозов.

За його словами, рівень тиску цього року в Криму збільшиться, зокрема, це стосуватиметься Меджлісу і, перш за все, Ільмі Умерова.

"Я очікую, що буде ініційовано кілька кримінальних справ щодо належності до Меджлісу, визнаного екстремістською організацією (в Росії - ред.) Швидше за все, одним з перших буде саме Ільмі Умеров", - зявив адвокат.

Полозов також заявив, що репресії чиняться в першу чергу не за релігійною, а за національно-політичною ознакою.

"Окрема цікавість до "Хізб ут-Тахрір" зумовлена тим, що теперішній керівник ФСБ у Криму, генерал Віктор Палагін всі "нульові" роки спеціалізувався на цій організації у Башкирії і Татарстані. Тепер він просто продовжує цю справу в Криму. А от власне переслідування кримських татар за національною ознакою, як спільноти, що найбільш системно виступає проти анексії - це напрямок роботи ФСБ, яким після анексії активно займаються колишні співробітники СБУ", - уточнив він.

Як повідомлялося, 26 січня адвоката кримських татар Еміля Курбедінова, якого окупаційна влада звинувачує в екстремізмі, арештували на 10 діб.

Це вже другий за два дні випадок затримання адвоката кримських татар в Криму. До того, в середу затримали Миколу Полозова. ФСБ намагається перевезти його зі статусу адвоката в статус свідка, позбавивши таким чином заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова ключового адвоката.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування