Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Freedom House вимагає звільнити Курбедінова

П'ятниця, 27 січня 2017, 11:21

Міжнародна організація Freedom House вимагає від Росії негайно звільнити затриманих в Криму адвоката Еміля Курбедінова та одного з його підзахисних, кримського татарина Сейрана Салієва.

Про це сказано у заяві Freedom House.

"Росія повинна звільнити Курбедінова і Салієва та почати дотримуватись норм міжнародного права щодо окупованих територій", - сказав Роберт Герман, віце-президент з міжнародних програм.

"Постійні порушення російськими силами основних правових принципів перетворили Крим на територію, де базові права людини більше не дотримуються, і де залишилося дуже мало надії на можливість законного оскарження свавілля з боку сил безпеки", - сказано у заяві.

Водночас відома адвокат Євгенія Закревська ініціювала петицію із закликом до МЗС направити РФ дипломатичну ноту із вимогою звільнити затриманого в Криму адвоката Еміля Курбедінова.

Про це вона написала у своєму блозі на Українській правді. Петиція розміщена на сайт електронних петицій Кабінету міністрів.

Вона вказує, що згідно зі ст. 70 Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року щодо захисту цивільного населення під час війни "Держава-окупант не може арештувати, переслідувати або засудити осіб, які захищаються Конвенцією, за дії або думки, здійснені або висловлені до окупації або у період тимчасового її припинення, за виключенням випадків порушень законів та звичаїв війни."

"Вимагаємо від Міністерства закордонних справ України направити дипломатичну ноту до відповідних органів Російської Федерації про порушення ст. 70 Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року щодо захисту цивільного населення під час війни із вимогою негайного та безумовного звільнення адвоката Еміля Курбедінова", - сказано у петиції.

Як відомо, у четвер, 26 січня, ФСБ в Криму затримала відомого адвоката Еміля Курбедінова. Його заарештували на 10 діб, визнавши винним у адміністративному правопорушенні за ст. 20.3. Кримінального кодексу РФ про адмінправопорушення (Пропаганда або публічна демонстрація нацистської атрибутики чи символіки або атрибутики чи символіки екстремістських організацій, або інших атрибутики або символіки, пропаганда або публічне демонстрування яких заборонені федеральними законами).

Еміль Курбедінов є захисником у кількох резонансних справах, відкритих російською владою окупованого Криму проти громадських активістів. Він захищає декількох затриманих у справі "Хізб-ут-Тахрір", "справі 26 лютого", заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і журналіста Миколу Семену.

Сейран Салієв - громадський активіст, який був оштрафований у травні 2016 за оголошення через гучномовець мінарету інформації про незаконні обшуки в домах кримських татар у Криму. У домі Салієва було проведено обшук озброєними людьми, які можливо, шукали матеріали, пов'язані з організацією Хізб ут-Тахрір. Заявлена приналежність до Хізб ут-Тахрір часто використовується російськими силами у Криму для переслідування мирних активістів.Очікується, що Салієва буде звинувачено в тероризмі.

Це вже другий за два дні випадок затримання адвоката кримських татар в Криму. Так, в середу затримали Миколу Полозова. ФСБ намагається перевезти його зі статусу адвоката в статус свідка, позбавивши таким чином заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова ключового адвоката.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...