РФ намагалася вплинути на Нобелівський комітет фейковими листами від України

Субота, 28 січня 2017, 10:00

Поліцейська служба безпеки Норвегії заявила про операцію російських спецслужб, метою якої було вплинути на Нобелівський комітет, щоб не допустити вручення премії миру президентові України Петру Порошенку.

Про це повідомляє норвезьке видання NRK.

З метою дискредитувати Порошенка влітку 2015 року російський пропагандистський телеканал Sputnik оприлюднив фейковий лист за підписом спікера Верховної ради Володимира Гройсмана до посла США в Норвегії.

У листі йшлося про те, що американські дипломати нібито отримали підтримку двох з п'яти членів Нобелівського комітету, проте президенту Порошенку "виключно важливо отримати гарантії присудження нагороди".

Посольство США і Верховна рада спростували достовірність листів.

Через два тижні після публікації листа в офіс до секретаря комітету та директора Норвезького нобелівського інституту Улава Ньєлстада прийшли двоє представників посольства Росії.

За словами Ньелстада, це була "абсурдна" зустріч, на якій він запитав росіян, чи знають вони про листа. "Вони сказали, що не знають, а потім посміхнулися", - розповів він.

Ньєлстад після зустрічі звернувся до норвезьких спецслужб, які з'ясували, що один з дипломатів, які приходили в офіс, був офіцером Служби зовнішньої розвідки РФ.

Норвезька служба безпеки заявляє про причетність до інциденту співробітників російського посольства, імена яких не розкриваються.

Посольство РФ направило письмовий коментар NRK, в якому висловило незгоду з такими висновками і заявило, що "збір і аналіз інформації про зовнішню і внутрішню політику і обмін думками є важливою частиною щоденної роботи дипломатів будь-якої країни".

"Зустрічі з представниками Нобелівського комітету, включаючи і згадану, переслідують саме такі цілі", - йдеться в коментарі посольства РФ.

Списки номінантів на отримання Нобелівської премії миру публікуються через 50 років, тому невідомо чи був Порошенко серед кандидатів на її отримання.

Європейська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування