Французькі соціалісти визначилися з кандидатом у президенти

Неділя, 29 січня 2017, 22:27

Кандидатом у президенти від правлячої Соціалістичної партії Франції став екс-міністр освіти Бенуа Амон.

У другому турі первинних виборів (праймеріз) у неділю Амон, представник лівого крила соціалістів, набрав більше 58% голосів. Його суперник, екс-прем'єр Мануель Вальс визнав свою поразку з результатом близько 42%, повідомляє RFI.

Поки опитування пророкують кандидату-соціалісту лише п'яте місце на весняних виборах - з великим відставанням від лідерів президентських перегонів Марін Ле Пен і Франсуа Фійона.

У першому турі праймеріз соціалістів 22 січня Амон, всупереч прогнозам, вийшов на перше місце, набравши 36% голосів. Вальс, який вважався фаворитом, посів тоді друге місце, отримавши 31,5% голосів.

Несподіваний успіх Амона у Франції порівнюють з непередбаченим проривом екс-прем'єра Франсуа Фійона в таборі французьких правих: на праймеріз "республіканців" в листопаді 2016 року Фійон, який вважався аутсайдером, обійшов фаворитів опитувань Алена Жюппе і Ніколя Саркозі.

За попередніми даними, явка у другому турі праймеріз соціалістів перевищила 1 мільйон 100 тисяч осіб (дані з 60% дільниць). У першому турі 22 січня проголосував 1,6 млн французів. Це на 1 мільйон менше, ніж на перших в історії Франції праймеріз, які соціалісти провели в 2011 році, вибравши своїм кандидатом нинішнього президента Франсуа Олланда. У листопаді 2016 року учасниками перших праймеріз французьких правих стали понад 4 млн французів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування