Адвокати РФ просять припинити політичне переслідування Курбедінова

Понеділок, 30 січня 2017, 11:31
Адвокати РФ просять припинити політичне переслідування Курбедінова

Російські адвокати закликають Федеральну палату адвокатів Російської Федерації захистити кримського адвоката Еміля Курбедінова від політичного переслідування.

Відкритий лист представників Адвокатської палати у різних регіонах РФ публікує "Медиазона".

"26 січня 2017 року в Сімферополі затримали й арештували на 10 діб адвоката Еміля Курбедінова. Арештували за публікацію в 2013 році "екстремістського" відео в інтернеті – відео з мітингу забороненої в Росії мусульманської організації (Хізб-ут-Тахрір – ред,)", – говориться в ньому з нагадуванням про обшуки в адвокатському офісі й квартирі.

Адвокати констатують, що "з 2014 року в Криму російською владою послідовно утискаються основні права й свободи людини".

"Свободу зібрань, совісті й слова на півострові фактично знищено, кримінальні справи, адміністративні арешти й штрафи щедро роздаються людям будь-яких поглядів і сфер діяльності – журналістам, анархістам, мусульманам лишень за висловлення своєї думки, за вивішений в автомобілі прапор, за критику влади, за спробу провести мирний пікет чи збори", – зазначають вони.

"Із 2014 року стаття 20.3 КпАП (публічна демонстрація нацистської символіки чи атрибутики екстремістських організацій), за якою арештовано Курбедінова, масово використовується російською владою у політичних цілях", – додають правозахисники.

На їхню думку, у Криму відсутні правозахисні організації, суспільно-спостережливі комісії, а доступ моніторингових місій "максимально обмежений", а судова система "зведена до стану формальної інстанції".

"Останньою перешкодою на шляху до тотального безправ'я залишаються адвокати – ті одиниці, які готові активно й відкрито захищати журналістів, активістів і простих людей, яких безпідставно призначають "терористами" чи "диверсантами", – говориться у зверненні.

"Адвокат Курбедінов захищає українського журналіста Миколу Семену, лідерів кримських татар Ахтема Чийгоза й Ільми Умерова й багатьох інших", – наголошують російські адвокати.

"Не викликає сумнівів, що одночасний арешт адвоката за розміщення відеоролика в соцмережі й обшуки в нього в офісі й квартирі носять спланований і політичний характер з метою залякування, пошуку компрометуючих матеріалів і усунення його від виконання професійного обов’язку", – заявляють вони.

Підписантів дивує позиція Адвокатської палати Криму, яка назвала переслідування свого адвоката "законним".

"Ми – російські адвокати, які зокрема працюють і в Криму, висловлюємо солідарність зі своїм колегою, звертаємося до Федеральної палати адвокатів Російської Федерації з проханням почати низку заходів для його захисту й не допустити його суто політичного переслідування", – заявляють адвокати з Москви, різних областей і країв РФ.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування