Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна направила Росії протест через спроби РПЦ відібрати "Херсонес"

Вівторок, 31 січня 2017, 14:48

Міністерство закордонних справ надіслало ноту протесту в МЗС РФ з приводу наміру церкви відібрати частину заповідника "Херсонес Таврійський" в окупованому Росією Криму.

Про це повідомляє прес-служба зовнішньополітичного відомства.

"У зв’язку з анонсованими намірами Кримської і Сімферопольської єпархії РПЦ перебрати у церковну власність частину споруд українського об’єкта "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора", внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, МЗС України надіслало ноту протесту МЗС РФ", - йдеться в повідомленні.

У МЗС України наголосили, що, перебуваючи у списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора" потребує особливого режиму захисту, передбаченого положеннями Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини 1972 року, стороною якої є Російська Федерація.

У своїй ноті відомство нагадує, що відповідно до положень Конвенції держава, яка здійснює окупацію, зобов’язана забезпечити належну охорону культурних цінностей та повагу до них.

"Будь-яке втручання у цілісність об’єктів культурної спадщини, що знаходяться на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, розцінюватимуться українською стороною як порушення Росією своїх обов’язків як держави-окупанта з покладенням на неї за такі дії міжнародно-правової відповідальності", - підкреслює МЗС України.

Як повідомлялося, кримська єпархія Російської православної церкви домагається передачі їй 24 об'єктів музею-заповідника "Херсонес Таврійський".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування