ГПУ: Матеріали щодо вбивства Щербаня за вказівкою Пшонки вивезли в Крим

Середа, 1 лютого 2017, 16:55

У лютому 2014 року матеріали кримінальних справ щодо вбивства народних депутатів Євгена Щербаня та Вадима Гетьмана за вказівкою керівництва Генпрокуратури були вивезені в Крим.

Про це повідомила Генеральна прокуратура на запит "Дзеркала тижня".

"У лютому 2014 року колишніми працівниками Головного слідчого управління за вказівкою керівництва Генеральної прокуратури України вказані кримінальні провадження у 368 томах вивезені до Головного управління СБ України в Автономній республіці Крим, внаслідок чого в подальшому дані кримінальні провадження втрачені", - йдеться в документі.

За даними ГПУ, частину одного з проваджень вдалося відновити. Також у Генпрокуратурі повідомили про розслідування фактів перевищення повноважень колишніми співробітниками Головного слідчого управління ГПУ, яким зараз займається департамент спецрозслідувань.

Керівник департаменту Сергій Горбатюк у коментарі DT.UA зазначив, що зниклі матеріали стосуються розслідування причетності екс-прем'єра Павла Лазаренка до організації вбивства Щербаня та Гетьмана, яке проводилося в рамках окремого провадження в період з 2012 по 2014 роки.

"Після передачі до суду справи по виконавцях убивств Щербаня і Гетьмана, матеріали стосовно Лазаренка були виділені з цієї справи і об'єднані з іншими у "великій справі" Лазаренка, і ці матеріали є. Далі в 2012 році, з "великої справи" Лазаренка виділяють в окреме провадження справу саме за його обвинуваченням в причетності до організації вбивства, і цих матеріалів нема", - сказав Горбатюк.

Як відомо, члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Євгена Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Син Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань у квітні 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

Вадим Гетьман був головою правління Національного банку України з березня 1992 року. На цій посаді його у січні 1993 року змінив Віктор Ющенко. Вадим Гетьман був застрелений у ліфті свого київського будинку 22 квітня 1998 року.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...