Гройсман: Штаб розгляне надзвичайний стан в енергетиці

Понеділок, 13 лютого 2017, 11:06

Прем'єр Володимир Гройсман заявляє, що енергетичний штаб в понеділок  розглядатиме питання ведення надзвичайного стану в енергетиці.

Про це він заявив на спільній прес-конференції з прем'єром Молдови.

"Зараз буде розглянуто питання на засіданні енергетичного штабу щодо доцільності введення надзвичайного стану в українській енергетиці і формування плану або пропозиції, які будуть полягати в втому числі і у віялових відключеннях, щоб не допустити проблемних речей, пов'язаних із забезпеченням вугіллям", - сказав він.

Відповідаючи на питання, які саме райони можуть постраждати від  віялових відключень, Гройсман сказав: "Сьогодні енергетики розглянуть це питання і дадуть рекомендації, коли потрібно розпочинати.  Не можна затягувати до т ого, як стратегічні запаси вугілля будуть зменшені".

"Я хочу поставити питання про Київ, Харків, я не розумію, що, хтось хоче допустити, щоб помешкання лишились без опалення? Це неприпустимо просто. Якщо хтось з тих, хто блокує, знає, як замінити вугілля, прийдіть і скажіть, як це зробити" – зазначив він.

Він зазначив, що "не грає в політику" і "дивиться на питання по-господарськи".

"Мене цікавить тепло і світло", - додав він.

Гройсман вкотре наголосив, що альтернативи поставок вугілля з неконтрольованих територій, наразі немає:

"З 24 мільйона тонн вугілля, яке ми споживаємо в Україні для виробництва тепла, 9 мільйонів з них – антрацитова група. Вона виробляється на території України, яка зараз є тимчасово непідконтрольною. Це той критичний обсяг, без якого ми не можемо сьогодні функціонувати. Альтернативи вугілля немає".

"30% електроенергії України виробляється тепловими електростанціями. На цих підприємствах теплової енергетики виробляється тепло для таких міст як Київ, Чернігів, Харків, Черкаси. Перевести ці міста на інший вид палива – неможливо. Критично має значення наявність вугілля", – пояснює прем'єр.

За словами Гройсмана, щоб провести модернізацію галузі "потрібні час і мільярди".

Він закликав організаторів блокади на Донбасі почути його позицію про розмежування питання боротьби з контрабандою та питання національної енергоефективності та безпеки.

Раніше в неділю Гройсман заявив, що блокування поставок вугілля з непідконтрольних Україні територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.

Як відомо, 16 грудня 2016-го бійці добровольчих батальйонів заявили, що якщо протягом семи днів усі українські військовополонені не будуть звільнені терористами, добровольці почнуть тотальну блокаду окупованих територій.
26 грудня добровольці оголосили про блокаду. Колишній в.о. начштабу батальйону "Айдар" Валентин Лихоліт пообіцяв не пропускати метал, вугілля, деревину та промислові партії алкоголю і сигарет.

Одним з організаторів блокади є Анатолій Винорогодський, участь у "блокаді" також беруть народні депутати, зокрема, Семен Семенченко, Володимир Парасюк та Тарас Пастух. 

25 січня на знак протесту проти торгівлі з окупантами учасники акції заблокували залізницю на Луганщині між станціями Світланове та Шипілове, через що поліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст. 279 Кримінального кодексу.

28 січня у "штабі блокади" заявили, що мають намір розширити акцію, а 10 лютого заявили про перекриття залізниці "Ясинувата-Костянтинівка".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування