Окупантам Криму дозволили допитати Полозова у справі Умерова

Вівторок, 14 лютого 2017, 09:04

Верховний суд анексованого Росією Криму дозволив допитати адвоката Миколу Полозова як свідка у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ильми Умерова.

Відповідне рішення ухвалив суддя Верховного суду Криму Юрій Латинін, повідомляє "Новая газета".

Якщо рішення суду встоїть у вищих інстанціях і Полозов отримає статус свідка, то він втратить можливість брати участь у процесі у справі Умерова в якості адвоката.

"Слідчий звернувся до суду з клопотанням про допит мене як свідка, ґрунтуючись на статті 165 КПК РФ. Але в цій статті є чіткий перелік допустимих слідчих дій. І там нічого не сказане про можливість допиту адвоката. У КПК є інші статті, на підставі яких мене теоретично можна було б допитати, але слідство на них не посилалося", – заявив Полозов у ході засідання. 

"Проблема не в тому, що я не зможу брати участь у процесі в якості захисника, а в тому, що це замах на адвокатську таємницю: людина довірила мені, як адвокатові, певну інформацію. І тепер я повинен передати її слідству?", – додав він.

Представник держзвинувачення в ході засідання заявила, що вважає постанову Київського районного суду Сімферополя законною. Допит адвоката Полозова, за словами прокурора, необхідний тільки щоб установити, чи є Умеров членом Меджлісу кримськотатарського народу (організація заборонена в РФ).

Суд із аргументами прокурора погодився в повному обсязі.

Полозов після винесення постанови суду зазначив, що звернеться зі скаргами до Верховного суду РФ і Європейського суду з прав людини. 

На його думку, "Верховний суд Криму" в такий спосіб довів, що в Росії "адвокатської таємниці не існує".

Перед засіданням суду Полозов уже сказав, що надії "відновити конституційний порядок" у нього не багато.

Як відомо, Київський районний суд Сімферополя 13 грудня 2016 року дозволив допитати Миколу Полозова в якості свідка у справі Ільмі Умерова, якого звинувачують у закликах до порушення територіальної цілісності РФ. Відповідну постанову виніс суддя Віктор Можелянський.

Меджліс кримськотатарського народу в Росії заборонений судом із квітня минулого року як "екстремістська організація", адже противиться анексії й вважає Крим частиною України.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування