Порошенко пояснив, як Україна торгує з окупованими територіями

Четвер, 16 лютого 2017, 11:37

Рада національної безпеки та оборони на засіданні 16 лютого прийматиме додаткові рішення про диверсифікацію джерел постачання енергетичного вугілля.

Про це заявив президент Петро Порошенко в четвер у Києві, виступаючи на урочистих зборах, присвячених Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

"Сьогодні на засіданні РНБО буде розглянуто питання про невідкладні заходи щодо нейтралізації загрози енергетичній безпеці України. Будемо приймати додаткові рішення щодо диверсифікації джерел постачання енергетичного вугілля, не забуваючи при цьому, що вугілля, яке видобувається на окупованих територіях, теж є українським і повинно займати свою частку в енергетичному балансі країни", – заявив Порошенко.

Глава держави пообіцяв знайти оптимальні шляхи розблокування поставок вугілля.

Порошенко назвав блокаду залізничних колій на Донбасі дестабілізуючим фактором, назвавши її негативні наслідки.

"300 тисяч людей опиняться на вулиці. Держава втратить до 2 мільярдів доларів валютної виручки з усіма відповідними наслідками для курсу гривні. На окупованих територіях ще десятки тисяч залишаться без роботи. Ринку праці там немає, тож значна частина з них, щоб вижити, піде до бойовиків", – сказав Порошенко.

"Так що нам краще, щоб вони в шахтах працювали, чи стріляли в наших солдат? Ми втілюємо стратегію відновлення територіальної цілісності країни. Повернення Донбасу в Україну і повернення України на Донбас", – заявляє президент.

"Саме тому ми зберігаємо вкрай обмежені і дуже лімітовані економічні стосунки. Наголошую: це не торгівля з окупантами, а співпраця з тими підприємцями, які, перебуваючи на окупованій території, змогли залишитися в правовому полі України, які платять податки Україні", – наголосив Порошенко.

За словами президента, на нараді з урядом 15 лютого було також прийнято рішення переглянути і обмежити перелік товарів, які можна перевозити через лінію зіткнення.

Як відомо, 25 січня люди, які називають себе ветеранами АТО, а також народні депутати почали блокувати залізницю між станціями Світланове та Шипілове. Поліція відкрила провадження за цим фактом.

Згодом особи у камуфляжному одязі захопили ще одну ділянку залізниці на Луганщині. Вони аргументують це боротьбою з контрабандою і вимагають припинити торгівлю з окупантами на сході України.

За даними уряду, 10 лютого було припинено всі поставки антрациту з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України. 

12 лютого прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що блокування поставок вугілля з непідконтрольних Україні територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.

15 лютого Кабмін фактично ввів надзвичайний стан в енергетиці

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:23
На Донеччині росіяни вдарили по житловому сектору: загинула жінка
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
Усі новини...