Партнер Грановського ходив у Держрезерв від імені "Трейд Коммодіті"

П'ятниця, 17 лютого 2017, 10:46
Партнер Грановського ходив у Держрезерв від імені Трейд Коммодіті

Голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук визнав, що Андрій Адамовський говорив із ним від імені "Трейд Коммодіті" про постачання неякісного палива.

Про це він розповів в интервью OilNews, хоча в компанії заявили изданию, що не постачали бензин Держрезерву за тендером від 2 лютого 2016 року.

Днями нардеп із БПП Сергій Лещенко заявив, що за ТОВ "Трейд коммодіті", яке виграло аукціони "Укрзалізниці" на постачання дизпалива на 2,91 млрд грн, стоїть Андрій Адамовський – "багаторічний бізнес-партнер і спільник" нардепа Олександра Грановського.

"Пан Адамовський був у мене в кабінеті двічі. Ми обговорювали ситуацію, пов'язану з торішнім тендером "Трейд Коммодіті" на постачання бензину А-80", – повідомив Мосійчук.

"Вони справді виграли на прозорому публічному аукціоні. І навіть знизили ціни на кілька мільйонів гривень, уклали додаткову угоду про постачання й практично з кінця травня–початку червня почалися поставки. Але за фактом виявилося, що за два тижні паливо почало розшаровуватися в наших резервуарах", – додав він.

За словами голови Держрезерву, паливо закладалося на комбінаті "Зірка".

"Провівши окреме випробування, ми повідомили цій компанії про те, що такий продукт ми, безумовно, закладати не будемо. Паливо має бути якісним, довго зберігатися, і ми вимагали замінити його", – сказав він.

"Адамовський приходив, переконував мене в тому, що вони налаштовані на конструктив, і забезпечать якісну поставку. Але після цього він зник. Ми запрошували його ще раз на зустріч, щоб обговорити ситуацію, він не прийшов", – заявив Мосійчук.

"Ми зібрали всі юридичні документи й у жовтні 2016 року подали позов до суду про стягнення штрафу згідно з законодавством у розмірі 50% з компанії "Трейд Коммодіті" на суму в 34,5 млн грн за непостачання матеріальних цінностей. І останнє наше звернення до суду стосувалося накладення арешту на рахунки "Трейд Коммодіті" за невиконання умов контракту", – повідомив він.

За його словами, тоді поставили більше 1000 тонн із необхідних 3500 тонн.

"Після наших вимог вони його забрали й обіцяли замінити на якісне. Цього не відбулося донині. Не виключаю, що цей епізод міг стати мотивом для спроб змістити мене з посади голови Держрезерву", – заявив Мосійчук.

Між тим, "Трейд Коммодіті" у відповіді на запит OilNews заявила, що не здійснювала постачання бензину А-80 Держрезерву за умовами виграного тендера від 2 лютого 2016 року.

"Постачання й закладка в державний резерв зазначеного бензину не відбулася", – заявили в компанії, пояснивши, що Держрезерв відмовився приймати їхній бензин.

У "Трейд Коммодіті" уточили, що Держрезерв вимагав бензин А-80, який би відповідав техумовам ТУ 19.2-38882770-001:2014, і не прописав можливість заміни "еквівалентом".

У червні МАСМА передала права на ці техумови компанії "Фактор Енергогруп" – а "Трейд Коммодіті" не стала отримувати в неї дозвіл. У компанії вважають, що або тендерну документації "підлаштовували" під конкретного постачальника, або примушували переможця торгів до отримання платного дозволу від "Фактор Енергогруп".

"Трейд Коммодіті" за власними техумовах робить бензин тривалого зберігання (гарантійний термін 5 років), нібито еквівалентний бензину А-80-ДЗ по тем ТУ, але Держрезерв відмовився приймати його, навіть не взявши проб, стверджують у компанії.

Олена Рощенко УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування