У НАБУ три провадження по Злочевському і жодної підозри

Четвер, 2 лютого 2017, 12:44

У жодній справі, яку розслідує НАБУ щодо екс-міністра екології Миколи Злочевського, не повідомлено про підозру.

Про це йдеться у відповіді НАБУ на запит "Української правди" про стан розслідування кримінальних проваджень стосовно Злочевського.

У НАБУ повідомили, що НАБУ проводить досудове розслідування у кримінальних провадженнях від 27.03.2014 та від 25.06.2015, які зареєстровані Генеральною прокуратурою України та в січні 2016 року передані до Національного бюро.

"Досудове розслідування в межах цих проваджень триває. Здійснюються всі необхідні процесуальні та слідчі заходи. Про підозру у вчиненні злочинів в ході цього розслідування поки що нікому не повідомлялось", - сказано в повідомленні.

Крім того, НАБУ розслідує передане з Генпрокуратури кримінальне провадження щодо неправомірних дій службових осіб Мінекології при видачі у 2010–2012 роках спеціальних дозволів на користування надрами, у тому числі на користь підприємств, що входять до групи компаній "Burisma".

Детективами НАБУ досудове розслідування зазначених кримінальних проваджень проводиться з дотриманням вимог ст. 2 КПК України, шляхом всебічного, повного та неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, які підлягають доказуванню згідно з ч. 1 ст. 91 КПК України.

Як відомо, раніш ГПУ повідомила, що закрила кримінальні провадження щодо незаконного збагачення посадових осіб ТОВ "ЕСК "Еско-Північ" та заниження суми податку на прибуток та ухиляння від сплати податків групи компаній Burisma Holding, кінцевим бенефіціаром якої є колишній міністр екології Злочевський.

По обох провадженнях державі сплачено 180 млн. гривень.

У свою чергу Transparency International Україна назвали відсутність пояснень керівництва Генпрокуратури щодо закриття "справи Злочевського" як продовження тактики систематичної непрозорості і вимагає від правоохоронців прозвітувати про прийняті рішення.

Так Transparency International вимагає від Генпрокурора Юрія Луценка скасувати рішення про закриття кримінального провадження щодо незаконного збагачення Миколи Злочевського та забезпечити належне розслідування і притягнення винних осіб до відповідальності;

Крім того, активісти вимагають публічно повідомити, чи проводилось Генпрокуратурою службове розслідування за фактом надання службовими особами ГПУ листа, на підставі якого Лондонський суд зняв раніше накладений арешт з коштів компанії Злочевського, та у випадку його проведення прозвітувати про результати;

Активісти також вимагають невідкладно сформувати публічний реєстр усіх кримінальних проваджень про корупційні злочини високопосадовців часів Януковича аналогічний тому, який ведеться по злочинах проти учасників Революції Гідності.

Від директора НАБУ Артема Ситника активісти вимагають невідкладно публічно прозвітувати про результати розслідування факту надання службовими особами ГПУ листа, на підставі якого Лондонський суд зняв раніше накладений арешт з коштів компанії Злочевського.

Як відомо, Генпрокуратура оголосила у розшук Злочевського в січні 2015 року за підозрою у незаконному збагаченні.

За рік стало відомо, що Генеральна прокуратура передала справу проти Злочевського до НАБУ.

13 вересня 2016 року суддя Печерський райсуд Києва зобов'язав ГПУ встановити розумний термін для ухвалення слідчим рішення про поновлення досудового розслідування, а також рішення про припинення розшуку Злочевського.

Пізніше з сайту МВС зняли інформаційно-статистичну картку про розшук Злочевського за запитом ГПУ.

У грудні минулого року Злочевського помітили в ресторані Відня у компаніїнардепа від БПП Ігоря Кононенка. Їх зафіксували на фото.

Генпрокуратуру зустріч Кононенка і Злочевського не зацікавила, в січні 2017 року стало відомо, що справи проти екс-міністра закрито.

Кононенко стверджує, що не мав зустрічі з колишнім міністром екології та природніх ресурсів.

23 січня 2017 року Transparency International Україна та Центр протидії корупції закликали притягнути до відповідальності співробітників ГПУ, які закрили справу Злочевського, і поновити розслідування.

Оксана Коваленко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News