Учасників блокади на Донбасі закликали повернутися в русло закону

Понеділок, 20 лютого 2017, 11:37

Фракції "Блок Петра Порошенка" та "Народний фронт" закликали народних депутатів та громадських активістів припинити блокаду поставок вугілля з непідконтрольних уряду територій Донбасу.

Відповідні заяви зробили лідери фракцій на засіданні Погоджувальної ради 20 лютого.

"Фракція партії "Блоку Петра Порошенка" закликає колег припинити протизаконне блокування залізничного сполучення", –  сказав зокрема лідер фракції БПП Ігор Гринів.

"Терористичні та окупаційні війська не несуть від блокади рівноцінних втрат. Будь-яка блокада окупованих територій безрезультативна щодо ворога, коли не контролюється 400 кілометрів кордону з Росією", – зазначив також він.

Гринів закликав народних депутатів вирішувати питання боротьби з корупцією в законний спосіб, а не шляхом вуличних протестів:

"Депутатський мандат дає право на прийняття законів, а не на безнаказане хуліганство, побиття поліції чи блокування залізниці… Народ наділив вас повноваженнями, щоб ви мали можливість і важелі впливу в законний спосіб вирішувати питання державної ваги", – наголосив депутат.

Голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак, в свою чергу, закликав приятгнути до відповідальності депутатів, причетних до сутичок, у які переросли акції на підтримку блокади на Донбасі 19 лютого

"Ми вимагаємо, щоб особи, які вчора завдали тілесних ушкоджень поліцейським понесли  відповідальність у відповідності з законом... Ми вимагаємо від Єгора Соболєва і Семена Семенченка зізнатися, на який результат і на яку країну ви працюєте", – сказав Бурбак.

Глава фракції НФ подякував правохоронцям за злагоджені дії:

"За нашою інформацією вчорашні заворушення в центрі Києва повинні були перерости у жорстокі сутички, посіяти хаос і безлад. Чіткі дії правоохоронних органів з організації масових заходів сприяли тому, що у воюючій країні було зірвано план дестабілізації".

Глава фракції "Самопоміч" натомість звинуватив представників влади у "веденні війни проти власного народу" та неефективній боротьбі з корупцією.

Березюк зазначив, що 19 лютого "сталася екстраординарна подія: був побитий народний депутат". Ці слова викликали сміх представників деяких фракції, на що глава фракції "Самопоміч" відреагував:

"Якщо ви смієтеся, завтра будете побиті і ви тими самими поліцейськими. Тому це буде розмова окрема в парламентський спосіб. Але народ, проти якого ця влада йде зараз і обкрадає його і, будучи посібником колонізатора, колонізує знову. 90% цього народу, цих людей хочуть жити в нормальній цивілізованій демократичній державі".

 

Як відомо, вдень 19 лютого після акції біля Стели Незалежності у центрі Києва - "віча" на підтримку блокади торгівлі з окупованими територіями Донбасу, учасники заходу попрямували під Адміністрацію президента.

Там учасники акції встановили намет та заявили, що планують залишитися там на ніч і облаштувати "редут". 

Ввечері до урядового кварталу було стягнуто додаткові сили поліції, учасників протестної акції відтіснили від підходів до Банкової та не пропускали назад. Учасники "блокадного віча", у т.ч. нардепи Семен Семенченко та Єгор Соболєв, намагалися прорватися до АП з елементами намету для його подальшого встановлення біля адміністрації і проведення там акції. 

Згодом вони попрямували на Майдан, де кордон поліції не пропускав учасників "блокадного віча" з Європейської площі на Хрещатик.

Соболєв став учасником інциденту: бив поліцейського. Нардеп сам постраждав у сутичці та виклав свою версію подій.

В результаті сутичок було затримано 5 осіб у камуфляжі та керівника ОУН Коханівського. 

Усіх затриманих уже випустили з Деснянського райвідділу. На них склали адміністративні протоколи.

Валентина Романенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування