Аваков пропонує возити з ОРЛО тільки вугілля

Понеділок, 20 лютого 2017, 13:04

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що з окупованої частини східної України можна возити лише вугілля й продукцію для металургійного комплексу.

Про це він сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", коментуючи "блокаду" залізниці.

Голова МВС зазначив, що в 2014 році 30% потужностей опинилися на окупованій території, згодом влада вирішила працювати лише з тими підприємствами, які зареєстровані в Україні й працюють на її економіку податками.

"Приблизно 70% потоку вантажів через окуповану територію – це потоки, які так чи інакше забезпечуються компаніями ДТЕК Ахметова", – сказав він і наголосив, що "усі підприємства ДТЕК зареєстровані в Україні: як ті, які перебувають на нашій території, так і ті, які перебувають на тій стороні".

"Гроші, які між ними циркулюють, – гривня. Вугілля постачається з шахт, які належать або афілійовані ДТЕК, я це перевіряв, аж до того, що запрошував до себе на бесіду директора ДТЕК і поцікавився: "а як ви платите шахтарям – готівку возите через "кордон"? На що він відповів, що у всіх шахтарів є картки, які обслуговуються в українському банку. Тобто гроші не виходять за межі України", – додав Аваков.

За словами міністра, цей комплекс підприємств заплатив у держбюджет торік 36,1 млрд грн податків, "це близько 20% дохідної частини держбюджету"."Це ще й 2 мільярди доларів валютного виторгу за металопрокат", – зазначив він.

"Інший компонент – це ІСД. Я не так глибоко вникав у процеси, які відбуваються там, але вважаю, що вони приблизно такі ж", – сказав Аваков.

"І є ще державні підприємства, які постачають вугілля на наші шахти – такі, як "Центренерго". У цьому сегменті, швидше за все, і виникають у суспільства питання.

Тут саме є предмет для контролю. І цей контроль має здійснюватися НКРЕ – незалежним державним регулятором, Фіскальною службою", – додав він.

На думку Авакова, потрібно виробити стратегічну лінію в енергетиці.

"Вона дуже проста: має бути не лише вугілля марки антрациту, ми повинні працювати з вугіллям марки Г, яке теж добувається в Україні, але не лише на Донбасі. А для цього має бути реалізована програма переоснащення енергоблоків, яка вимагає певного часу – від 3 до 5 років. Таку програму почав розробляти ще уряд Арсенія Яценюка", – сказав голова МВС.

"Крім того, що це має бути правильний і досить сучасний проект модернізації, це ще й досить пристойні гроші – на кожен енергоблок необхідно від 20 до 80 млн доларів", – зазначив він і додав, що цей процес теж "запущено", і за 3-5 років Україна буде мало залежати від вугілля антрацитової групи.

"Поки ми не можемо дозволити собі враз відмовитися від донбаського вугілля. Тим більше в розпал зими", – констатував Аваков.

 

Він визнав, що є проблема з контрабандою, але є й неконтрабандний потік: "Цілком легально можна перевозити спирт, цигарки, різного виду продукти, алкоголь, нові авто, запчастини…".

"Це неправильно! Цю свою позицію я ще раз повторю на засіданні уряду. Вважаю, що потрібно ввести обмеження, які будуть чіткого окреслювати товарообіг так званого "критичного імпорту". Хоча який це імпорт? Це наша територія! Це критичний перелік товарів для обміну з окупованою територією", – сказав він.

"Це має бути лише вугілля, продукція, необхідна для металургійного комплексу – і нічого більше! А у зворотну сторону ми можемо собі дозволити направляти запчастини для шахтного устаткування, відповідні реагенти й запчастини шахтного обладнання для забезпечення роботи", – вважає Аваков.

За його словами, СБУ розробляє перелік товарів і внесе свої пропозиції на розгляд Кабінету міністрів.

Міністр додав: "Тут немає чорно-білої ситуації – абсолютно гарного або абсолютно поганого, тут повинна бути зважена позиція з урахуванням ситуації".

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування