У Гройсмана приховують, про що говорили з учасниками блокади

Вівторок, 21 лютого 2017, 13:27

Речник прем'єр-міністра Дмитро Столярчук відмовився розповісти про результати переговорів Володимира Гройсмана з учасниками блокування торгівлі з окупованим Донбасом.

Попри зауваження журналіста "Української правди" про суспільну вагу цієї інформації, Столярчук сказав, що коли в нього буде "інформація для ЗМІ", він її оприлюднить.

У вівторок вранці "Штаб блокади торгівлі з окупантами" заявив, що Гройсман запропонував їм дві речі: участь у роботі комісії з "обміну полоненими" та постанову про переміщення вантажів у відповідності з законом про боротьбу з тероризмом.

Учасники блокади вимагали ухвалення у Верховній Раді закону про окуповані території, який би заборонив торгівлю з окупованою частиною Донбасу.

Один із ініціаторів "блокади Донбасу", депутат "Самопомочі" Семен Семенченко у Facebook потішився, що у Ріната Ахметова зупинилися два заводи, і заявив, звертаючись до президента: "Якщо ми зупинимо торгівлю на крові – ми зупинимо війну. Не прощайте нас, Петро Олексійович. Тим більше, це ще не кінець".

А Володимир Гройсман на засіданні Кабінету міністрів у вівторок нічого не сказав про переговори з блокувальниками залізниць – лише запевнив, що уряд абсолютно відкритий до діалогу, але професійного і якісного.

"Якщо справжні патріоти хочуть Україні добра, вони мають розуміти, що треба зробити сьогодні і що треба в перспективі", – цитує його урядовий портал.

"А розпочинати енергетичну блокаду в розпал опалювального сезону виглядає не зовсім чесно по відношенню не до мене, а по відношенню до українських громадян", – наголосив Гройсман.

Він розповів, як багато уряду робить для енергетичної незалежності України.

"В українських громадян буде освітлення, і ми все зробимо для того, щоб забезпечити можливості розвитку промислових підприємств нашої країни. Ми знайдемо правильні інструменти і правильні рішення, але не дозволимо нікому, щоб 45-мільйонна країна страждала від чиїхось забаганок", – заявив прем’єр.

Він наголосив, що блокада загрожує віяловими відключеннями електроенергії для громадян, втратою роботи для металургів, зниженням темпів економічного зростання для держави.  

"Ми і цю кризу витримаємо, навіть якщо вона створена деякими українськими руками. Ситуація буде контрольованою, і ми знайдемо вихід з цієї кризи, яку нам штучно влаштували", – запевнив Гройсман.

 

16 грудня 2016 року бійці добровольчих батальйонів заявили, що якщо протягом семи днів усі українські військовополонені не будуть звільнені терористами, добровольці почнуть тотальну блокаду окупованих територій.

26 грудня вони оголосили про початок блокади. Колишній в.о. начштабу батальйону "Айдар" Валентин Лихоліт пообіцяв не пропускати метал, вугілля, деревину та промислові партії алкоголю і сигарет.

25 січня 2017 року люди в камуфляжі –  "ветерани АТО" і окремі народні депутати – заблокували ділянку залізниці в Луганській області, поліція порушила справу за цим фактом.

Блокада призвела до дефіциту антрацитового вугілля – 15 лютого в Україні запроваджено надзвичайні заходи у сфері енергетики.

20 лютого Гройсман запропонував політичним силам, які пов'язані з блокадою ОРДЛО, знайти спільне вирішення проблеми шляхом переговорів.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News