ОБСЄ: "Тиша" на Донбасі так і не настала, озброєння не відводиться

Середа, 22 лютого 2017, 09:56

Моніторингова місія ОБСЄ фіксує зменшення обстрілів у зоні АТО на сході України, проте зазначає, що до повного припинення вогню і відведення озброєння від лінії розмежування ще далеко.

Про це йдеться у звіті СММ від 21 лютого.

Станом на вечір 20 лютого місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій (370 проти 610 вибухів за попередню добу) та Луганській області. Проте на Луганщині СММ зафіксувала більшу кількість вибухів (20 проти 2 за попередню добу).

Також спостерігачі ОБСЄ помітили в окупованих бойовиками районах Луганської області декілька одиниць озброєння, розташованих із порушенням умов відведення. Так, недалеко від Луганська зафіксовані 7 танків, 2 протитанкові керовані ракети, 2 бойові машини піхоти, 2 протитанкові керовані ракетні комплекси, встановлені на БМП, а також 1 буксирувана гаубиця.

При цьому у підконтрольному урядові смт Желанне, що недалеко від Донецька СММ зафіксувала 6 протитанкових гармат "Рапіра", що також є порушенням умов відведення.

"Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого та домовленість, досягнуту 15 лютого, сторони досі не надали вихідну інформацію на запит СММ щодо озброєння, яке підлягає відведенню, а також щодо розташування підрозділів і формувань", - йдеться у звіті.

Як повідомлялося, 15 лютого після засідання тристоронньої контактної групи її учасники домовилися відвести озброєння і спецзасоби від лінії розмежування на Донбасі до 20 лютого.

За інформацією УП, у цей день сторони також домовилися, що відведенню озброєння має передувати бодай 24 години режиму припинення вогню.

21 лютого українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) повідомила, що порядок повного припинення вогню та відведення важкого озброєння від лінії розмежування на Донбасі досі не вироблено.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування