Петренко: У Гаазі буде кейс проти Путіна і його оточення

Середа, 22 лютого 2017, 13:47

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що буде кейс у Гаазі проти посадових осіб вищого керівництва Російської Федерації.

Про це він сказав в інтерв'ю LIGA.net.

"Упевнений, що буде кейс у Гаазі, в кримінальному суді. У мене в цьому немає сумнівів. Проти посадових осіб вищого керівництва Російської Федерації. Проти Путіна і його оточення", – сказав Петренко.

Він підкреслив, що доказів доволі багато, які можна розглядати саме в контексті військових злочинів.

"Але практика цього суду полягає в тому, що він починає моніторити такого роду конфлікти, а до розгляду справ по суті приступає тільки після того, як завершиться конфлікт. Тобто повинна закінчитися хоча б гаряча фаза війни, як це було в Грузії", – сказав Петренко.

За його словами, 16 січня Україна подала до Міжнародного суду ООН позов, щоб притягти Російську Федерацію до відповідальності за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року і Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року.

"В матеріали справи потрапили і події з малайзійським Боїнгом, і обстріли житлових кварталів Маріуполя, Краматорська, Волновахи, і теракти в Харкові та інших містах. При цьому окремо були винесені питання, які стосуються порушень прав кримських татар і українців на окупованому півострові", – повідомив Петренко.

За його словами, важливо, що в позові містяться вимоги з боку ООН навіть до винесення підсумкового вироку заборонити Росії проводити дії, які можуть погіршити ситуацію, а також вимоги припинити фінансування терористичних організацій.

"Ми очікуємо перших слухань у цій справі вже в березні. Обидва кейса величезні. Але з процесуального графіку вони пройдуть швидше, ніж в ЄСПЛ – це чотири-шість років", – уточнив Петренко.

Міністр юстиції уточнив, що Україна подала п'ять позовів до Європейського суду з прав людини і буде ще шостий.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування