Рада заявила ОБСЄ: ігнорувати незаконність виборів у Криму – на руку РФ

Четвер, 23 лютого 2017, 09:44

Верховна Рада заявила про неприпустимість ігнорування незаконності голосування в анексованому Криму під час виборів до Державної Думи РФ 2016 року у звіті Організації з безпеки й співпраці в Європі та Бюро демократичних інститутів і прав людини.

Відповідну постанову №5687 підтримали 239 депутатів. Нею затверджено звернення Верховної Ради "Про остаточний звіт ОБСЄ/БДІПЛ за результатами спостереження на виборах до Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації 2016 року".

У зверненні, зокрема, сказано, що український парламент вважає нелегітимними вибори до Держдуми Росії, бо вони пройшли з "грубим порушенням основних принципів і норм міжнародного права, зокрема у сфері громадянства".

"Відсутність в остаточному звіті місії спостереження ОБСЄ/БДІПЛ належної правової оцінки голосування на виборах до Державної Думи Російської Федерації, зокрема на тимчасово окупованій території України, є несправедливим і стосовно громадян Російської Федерації, які мають право на проведення вільних і чесних виборів", – вважає Верховна Рада. 

"Відсутність належної реакції ОБСЄ/БДІПЛ на імітацію однією державою виборів на території іншої держави прямо суперечить інтересам міжнародного співтовариства, зацікавленому у безпеці та демократичному розвитку регіону", – додають нардепи.

Вони припускають, що Росія може використати такий звіт ОБСЄ/БДІПЛ для легітимізації своїх дій на території України, "що ускладнить ключове для ОБСЄ завдання з виправлення порушень та відновлення поваги до принципів Гельсінського заключного акта, зокрема поваги до суверенітету і територіальної цілісності та забезпечення недоторканності кордонів".

Верховна Рада нагадує, що Крим анексовано, громадян Криму примусили отримати громадянство РФ і безпідставно включили до списку виборців на виборах до Держдуми Росії, тож ці списки було сфальсифіковано, а вибори проведено юридично недолуго.  

Росія порушила міжнародне право в частині заборони на переміщення населення держави-окупанта на окупованій території іншої держави.

"Проведення псевдоголосування на тимчасово окупованій території України та врахування його результатів під час формування Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації 7 скликання є не лише абсурдним з точки зору міжнародного права та принципу недоторканності кордонів, а й засвідчує загальну невідповідність російського виборчого законодавства міжнародним виборчим стандартам", – заявляє ВР України.

Верховна Рада закликає ОБСЄ/БДІПЛ "оперативно розробити стандарти реагування та оцінювання викликів для виборчих стандартів, пов’язаних із агресивними діями одних держав-учасниць ОБСЄ на території інших".

"Звертаємося до країн-членів ОБСЄ з проханням підтримати звернення до ОБСЄ/БДІПЛ щодо необхідності негайно розробити нову методику підготовки звітів, яка б включала оцінку ситуації, пов’язаної із окупацією частини території України Російською Федерацією", – просять українські парламентарі.

Крім цього, вони закликають ОБСЄ/БДІПЛ "вивчити усі обставини підготовки остаточного звіту місії спостереження на виборах до Державної Думи Росії із метою недопущення політичного впливу на міжнародних спостерігачів".

Олена Рощенко, УП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування