ЗМІ: Мільярдер, який фінансував Трампа, вплинув на результат референдуму по Brexit

Неділя, 26 лютого 2017, 04:31

Мільярдер Роберт Мерсер, який фінансував передвиборчу кампанію президента США Дональда Трампа, вплинув на результат референдуму у Великобританії про вихід з Євросоюзу.

Про це з посиланням на The Observer пише The Guardian.

Видання з'ясувало, що Мерсер, який, як недавно з'ясувалося, є одним з власників правого новинного ресурсу Breitbart News, надав дані своєї аналітичної фірми керівникам кампанії Leave.eu (агітувала за вихід Британії з ЄС). З їх допомогою прихильники Brexit змогли спланувати цільову аудиторію виборців у facebook.

Компанія Cambridge Analytica, відгалуження британської компанії  SCL Group, яка має 25-річний досвід у військових кампаніях з дезінформації і "управлінні виборами", стверджує, що використовує передові технології для створення особистих психометричних профілів виборців, щоб знаходити і націлюватися на їх емоційні тригери.

Директор з комунікацій Leave.eu Енді Вігмор уточнив, що  Мерсер запропонував свою допомогу безкоштовно. Однак згідно з законом, про всі надані в ході кампанії послуги, вартість яких перевищує £ 7500, необхідно оповіщати виборчу комісію. Прес-секретар комісї повідомив виданню, що така інформація не подавалася. При цьому команда Трампа за аналогічну послугу заплатила $ 6 млн (£ 4.8m).

Технологія передбачала збір інформації про британців у соцмережах і підлаштовувала під кожного цільові високоіндивідуалізовані рекламні повідомлення, які агітували за вихід Британії з ЄС. Вігмор визнав, що технологія і рівень інформації, яку вона зібрала була "моторошною".

Спираючись на поради Cambridge Analytica, в Leave.eu створили величезну базу виборців на основі інформації про їх життя, зібраної в facebook. Їм відправлялися тисячі різних версій рекламних оголошень в залежності від особливостей їх особистостей.

Провідний експерт із впливу технологій на вибори Королівського коледжу в Лондоні заявив, що використання цієї технології, крім того, що підриває основи виборчої системи, ставить серйозні питання.

"Ми поняття не маємо, що людям показали, що робить її (технологію) відверто моторошною. Може нічого і не було, але ми ніяк не можемо це перевірити. Тут немає громадського контролю. Я знаходжу це надзвичайно тривожним", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...