Ассанж закликав Швецію і Британію повернути йому свободу

Понеділок, 6 лютого 2017, 06:30

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж знову закликав британський і шведський уряди відновити його свободу.

Про це пише BBC.

Він живе всередині посольства Еквадору в Лондоні протягом більш ніж чотирьох років, оскільки побоюється екстрадиції в США.

Ассанж виступив зі зверненням через рік після того, як комісія ООН з правових питань винесла рішення про те, що активіст був незаконно затриманий і повинен отримати можливість безперешкодно покинути посольство.

Британська влада тоді заявила, що юридично не зобов'язана виконувати рішення комісії ООН і залишається віддана своїм зобов'язанням щодо екстрадиції Ассанжа до Швеції.

За рік уряди двох країн так і не виконали рішення ООН, йдеться в заяві Ассанжа.

"Я закликаю Британію і Швецію вчинити правильно і відновити мою свободу. Дві ці держави підписали угоди про визнання ООН і її механізмів в галузі прав людини", - підкреслив він.

Ассанж заявив, що уряди Британії та Швеції визнали повноваження робочої групи і не стали відмовлятися від участі в 16-місячному розслідуванні його справи.

"Вони програли, подали апеляцію і знову програли. Відмова поважати рішення судді обійдеться в жахливу ціну. Інші держави тепер можуть незаконно затримувати шведських і британських громадян з фактичною безкарністю, і система ООН з прав людини знаходиться під загрозою", - говориться в заяві засновника WikiLeaks.

Джуліан Ассанж знаходиться в посольстві Еквадору в Лондоні з 2012 року. Він попросив там політичного притулку, намагаючись уникнути екстрадиції до Швеції. Він побоюється, що Швеція видасть його США, які незадоволені викриттями WikiLeaks.

Шведські прокурори хочуть допитати Ассанжа у справі про згвалтування і сексуальні домагання по відношенню до двох жінок-волонтерок WikiLeaks, які не подавали формальних позовів.

Ассанж заперечує звинувачення, але якщо залишить територію посольства, то може бути екстрадований до Швеції британською владою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування