Російський офіцер СЦКК спочатку ухилився від вирішення ситуації в Авдіївці – Марчук

Понеділок, 6 лютого 2017, 12:30

Українська сторона СЦКК запропонувала генералу армії Росії у складі центру обговорити ескалацію в Авдіївці, але той проігнорував ініціативу.

Про це в інтерв'ю Liga.net розповів представник України в мінській переговорної групі Євген Марчук.

"29 січня, коли в 4:30 ранку почалася ескалація, представник України в Спільному центрі контролю та координації вийшов на представника РФ, запропонував йому зустрітися обговорити ситуацію. Російський офіцер не виявив ніякого інтересу і від зустрічі ухилився", - сказав Марчук. "Раз генерал російських збройних сил у складі СЦКК ухилився від співпраці, ми розшифровуємо це так, що РФ не тільки не була зацікавлена в придушенні ескалації, але й ініціювала цей конфлікт", - додав він.

За словами Марчука, ескалація в Авдіївці не випадково збіглася за часом з важливими закордонними візитами президента Петра Порошенка до Німеччини й Фінляндії. Таким чином російський лідер Володимир Путін спробував розвалити проукраїнську коаліцію в Європі.

Крім того, вважає Марчук, загострення на Донбасі пов'язано з виборами нового президента США.

"Я називаю це диявольською мовою війни. Поки Трамп не сформулював однозначну позицію щодо українського питання, Путін йде на загострення, показуючи, що нічого не боїться. Зміна влади в США, нехай не пряма, але одна з причин активізації військових дій Росії в Україні", - заявив він.

Також, за словами Марчука, напад бойовиків на Авдіївку звів нанівець успіхи, досягнуті під час Мінських переговорів.

"З моменту загострення фактично заморожується порядок денний для переговорів. Головний пункт, з якого починалися всі переговори - і мінського формату, і женевського, і нормандського - це всеосяжне припинення вогню. При порушенні першого пункту не можна переходити до наступних: вирішення соціальних питань, політичного порядку денного. Загострення в Авдіївці відкинуло нас на початок довгого переговорного шляху. Росія робить це свідомо", - сказав Марчук.

Згідно з його прогнозом, надалі Росія може вдатися до масованих точкових обстрілів і бойових зіткнень невеликими силами по всій лінії фронту, а також відправляти ДРГ в тил українській армії.

"Важкі обстріли Авдіївки вже перекинулися на інші населені пункти. Путін досяг мети відкинути мінський процес в самий початок, і нав'язати українській владі головний біль з усуненням гуманітарної катастрофи на нашій території. Я б так спрогнозував. При тому, що, як ми знаємо, Путін - людина непрогнозована з точки зору здорового глузду", - зазначив представник України в мінській переговорній групі.

Як повідомлялося, штаб АТО звинуватив російську сторону СЦКК в гальмуванні ремонтних робіт в районі Авдіївки.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування