Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗМІ: Білорусь видала Лапшина Азербайджану, загостривши відносини з ЄАЕС

Середа, 8 лютого 2017, 06:31

Російсько-ізраїльський блогер Олександр Лапшин, затриманий в Мінську за запитом Азербайджану, всупереч очікуванням Росії і Вірменії, екстрадований в Баку.

Про це пише "Білоруський партизан".

Генпрокуратура Білорусі прийняла рішення про екстрадицію блогера в Баку, де Лапшина, який має подвійне громадянство - Росії та Ізраїлю - звинувачують в незаконному перетині державного кордону Азербайджану і закликах, спрямованих проти держави. З 2011 року Лапшин значиться в "чорному списку" азербайджанського МЗС за неузгоджені з офіційним Баку відвідування Нагірного Карабаху.

Справа Лапшина створює  прецедент для всіх невизнаних територій на пострадянському просторі, які підтримуються Росією: Криму, Абхазії, Південної Осетії і Придністров'я.

Як пише "Білоруський партизан", з огляду на те, що Білорусь є учасником таких організацій, як ЄАЕС і ОДКБ, тобто формально є військово-політичним союзником Росії і Вірменії, екстрадиція Лапшина не може розцінюватися в цих країнах інакше, ніж вкрай недружній крок.

Так, незабаром після того, як стало відомо про те, що Лапшин доставлений в Баку, гендиректор Російської ради з міжнародних справ Андрій Кортунов назвав екстрадицію "безпрецедентним випадком" і "дипломатичним демаршем". На думку Кортунова, Росія повинна відреагувати на цей крок жорстким чином.

"Я думаю, Лукашенко йде на серйозний політичний ризик, він повинен усвідомлювати, що російське керівництво не схильне йти на поступки під тиском, тобто це не та мова, якою можна говорити з Москвою", - заявив Кортунов.

З іншого боку, керівник Вірменського Інституту міжнародних відносин і безпеки, член ради старійшин Єревану, зажадав негайного відкликання посла Вірменії в Білорусі.

А у вірменській опозиційній парламентській партії "Спадщина" висловили сумніви в доцільності зберігати своє членство в організаціях ОДКБ і ЄАЕС.

"Така поведінка Білорусі - не новина, ця країна була і залишається союзником Азербайджану. Але чомусь Вірменія зберігає своє членство в двох прогнилих організаціях - ОДКБ і ЄАЕС, в яких не має жодного союзника. Навпаки, держави, які перебувають у цих організаціях є союзниками Азербайджану", - заявив прес-секретар партії "Спадщина" Давид Санасарян.

У невизнаній "Нагірно-Карабаській республіці" і зовсім назвали Білорусь "нацистською державою"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування