Для вбивства Шеремета використали елементи протипіхотної міни МОН-50

Середа, 8 лютого 2017, 16:24

Для вбивства одного з керівників Української правди Павла Шеремета використали елементи протипіхотної міни МОН-50.

Про це повідомив на брифінгу заступник голови Національної поліції України - начальник Головного слідчого управління Олександр Вакуленко.

"В автомобілі Subaru стався вибух саморобного вибухового пристрою осколково-фугасної дії з електричним способом приведення в дію", - сказав він.

За словами Вакуленка, цей пристрій було виготовлено кустарним способом з використанням елементів протипіхотної міни направленої дії МОН-50 та електродетонатору типу ЕДП. Міна була закріплена мінімум двома магнітами на днищі авто зовні під водійським сидінням.

Через той факт, що залишків виконавчого механізму не було знайдено на місці вибуху, слідство припускає, що він знаходився всередині заряду вибухової речовини та був знищений вибухом.

Вакуленко також повідомив, що у пристрої використовувалась вибухова речовина гексоген.

Схема саморобної вибухівки

Як відомо, у вівторок Нацполіція заявила, що відпрацьовує п'ять версій щодо мотивів вбивства Павла Шеремета.

23 січня на прес-конференції у МВС нардеп Геращенко заявив, що знає подробиці слідства у справі Шеремета. За його інформацією, слідчі вважають, що вбивство журналіста було реалізовано з диверсійно-терористичного центру на території Російської Федерації.

Одного з керівників "Української правди", теле- й радіожурналіста Павла Шеремета убили в центрі Києва 20 липня 2016 року, підклавши вибухівку під автомобіль власника УП Олени Притули.

Поліція назвала це терактом, однак ні організаторів, ні виконавців убивства досі не встановили й не затримали – попри викладене в інтернет відео про людей, які закладають вибухівку, і обіцянку поліції оприлюднити фотороботи підозрюваних.

Євген Кізілов, УП