ВСУ каже, що в закритті справ по Іванющенку винна ГПУ

Середа, 1 березня 2017, 13:15

Верховний Суд назвав заяви генпрокурора  Юрія Луценка про те, хто винен у закритті всіх проваджень проти екс-депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка такими, що не відповідають дійсності.

Про це пише 1 березня LIGA.net, посилаючись на заяву прес-служби відомства.

Натомість ВСУ звинувачує прокуратуру в бездіяльності і зриві термінів, які були визначені для розслідування проваджень по екс-нардепу.

За даними ВСУ, підозру Іванющенку було оголошено ще в грудні 2014 року. Коли період на слідство закінчився, захист подав позов до суду зі скаргою на "бездіяльність органів прокуратури": ті нібито ніяк не могли передати провадження в суд.

У результаті при розгляді такої заяви суд першої інстанції задовольнив скаргу захисника в інтересах підозрюваного і прийняв рішення "вчинити дії щодо закриття кримінального провадження".

Влітку 2016 року Апеляційний суд Києва відмовив ГПУ у відкритті апеляційного провадження. Таку касацію відхилив у січні 2017 року і Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Генпрокуратура, отримавши відмову, звернулася до ВС із заявою про необхідність перегляду через "неоднакові застосування" одних і тих самих норм ст. 307 (рішення слідчого судді за результатами розгляду скарги) і ст. 399 (відмова у відкритті апеляційного провадження) КПК.

В результаті 16 лютого колегія Судової палати у кримінальних справах ВС вирішила, що заява ГПУ "не має під собою підстав", оскільки рішення про допуск кейса в провадження приймалося без участі прокурора, що не передбачено КПК.

"Таким чином, Верховний Суд рішення про Іванющенка по суті не переглядав і, відповідно, не приймав рішення про закриття кримінального провадження щодо нього, а тому поширена по цьому питанню інформація не відповідає дійсності", – резюмували у відомстві.

Як відомо, в січні 2015 року МВС оголосило Іванющенка в розшук. Екс-депутат підозрюється в скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна в особливо великих розмірах).

Крім того, департамент спеціальних розслідувань ГПУ проводить досудове розслідування у справі Іванющенка в кримінальних процесах щодо розкрадання коштів Кіотського протоколу в 2012-2014 роках.

28 лютого генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Верховний Суд закрив усі справи щодо екс-регіонала Юрія Іванющенка.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування