Департамент Горбатюка хоче допитати Януковича в РФ по двох провадженнях

Субота, 11 березня 2017, 16:33
Департамент Горбатюка хоче допитати Януковича в РФ по двох провадженнях

Департамент спецрозслідувань ГПУ має намір направити клопотання до Генпрокуратури РФ про допит екс-президента України Віктора Януковича на російській території в якості підозрюваного у двох кримінальних провадженнях - протидія протестним акціям і створення злочинного угруповання.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Він зазначив, що листа від Генпрокуратури РФ про готовність розглянути можливість допиту Януковича на території РФ у присутності українських правоохоронців було отримано в рамках розслідування кримінального провадження за підозрою Януковича у державній зраді. Цей епізод розслідують слідчі прокурори Головної військової прокуратури.

"Звичайно, в нашому департаменті відкритий також ряд кримінальних проваджень. Це провадження, зокрема, у протидії протестним акціям. Російська Федерація, безпосередньо її Генеральна прокуратура відмовила в екстрадиції колишнього президента, пославшись нібито на ознаки політичного переслідування. Тому нами готується клопотання про допит його як підозрюваного для того, щоб ці матеріали були залучені до тих розслідувань, які є у нас", - зазначив він.

Горбатюк підкреслив, що в кримінальному провадженні за підозрою Януковича у зраді прийматимуть рішення слідчі прокурори Головної військової прокуратури ГПУ, а його департамент готує документи по двох інших кримінальних провадженнях.

"Що стосується тих звинувачень, які розслідуються нашим департаментом, то відповідні клопотання про допит у кожному провадженні, в якому повідомлено про підозру, зокрема у протидії протестним акціям і в створенні та діяльності злочинного угруповання", - уточнив він.

За словами Горбатюка, допит буде відбуватися на території Російської Федерації, а хто його проводитиме - повинна вирішувати російська сторона.

"Ми тільки говоримо, що такі слідчі дії повинні бути, щоб забезпечити підозрюваній особі допит за обставинами, в яких вона звинувачується. А яким способом, згідно з міжнародними договорами, вирішує іноземна сторона: чи самостійно, чи запросять слідчих, чи запропонують провести відеоконференцію", - сказав він.

Як повідомлялося, раніше захист Януковича заявив, що ГПУ не може почати заочний процес у його справі, поки не проведе з ним слідчих дій.

Генеральна прокуратура РФ у відповідь на запит Генпрокуратури України повідомила, що готова організувати допит Януковича на території РФ у присутності українських слідчих.

У той же час прокурор Головної військової прокуратури України Руслан Кравченко заявив, що українські правоохоронці не братимуть участі в допиті Януковича на території РФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News