У Львові вандали спаплюжили монумент розстріляним польським професорам

Неділя, 12 березня 2017, 11:30

У Львові скоєно черговий акт вандалізму щодо пам`ятників полякам. 10 березня на Вулецьких пагорбах вандали обмалювали монумент польським професорам, яких нацисти розстріляли у 1941 році.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сторінку "Варта-1" у Facebook.

"Вандали закидали червоною фарбою і написали "смерть ляхам" задню частину експозиції. Адміністрація відреагувала швидко і добре, відразу видалила всі написи з монумента", - йдеться у повідомленні.

Від початку року на Львівщині було здійснено акти вандалізму щодо пам`ятника загиблим полякам у селі Гута Пеняцька Бродівського району, згодом невідомі закидали червоною фарбою будівлю Генерального консульства РП у Львові. Це вже третій акт вандалізму, покликаний вбити клин у дружні стосунки між народами-сусідами.

Монумент розстріляним науковцям у Львові
Монумент розстріляним науковцям у Львові
Фото: альбом Петра Поґожельського

Вночі проти 4 липня 1941 року окремими відділами груп спеціального призначення "Галичина" при Поліції Безпеки та Служби Безпеки під командуванням бригаденфюрера СС др. Карла Ебергарда Шьонарта було арештовано 21 професора вищих навчальних закладів Львова, а також їх рідних, осіб, що перебували в помешканнях на момент арешту, слуг – всього 52 особи.

Після коротких допитів близько 4 -ї ранку 4 липня 1941 р. заарештованих вивели на узгір'я Вулецьких пагорбів до заздалегідь викопаної ями. Послідовно, групами по четверо чоловік підводили до неї та розстрілювати.

4 липня 2011 року, в 70-у річницю трагедії, за ініціативою міських голів Львова та Вроцлава у Львові відкрили пам`ятник розстріляним професорам. Фінансування проекту було розділено між Львовом і Вроцлавом.

Надалі тут планують створити інформаційний центр, який надаватиме інформацію про історію цього місця і про саму подію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування