Рютте: дії Туреччини дивують, треба зробити все для деескалації

Неділя, 12 березня 2017, 13:10

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте назвав дивними дії турецького уряду і заявив, що необхідно зробити все необхідне для деескалації напруження між двома країнами.

Про це повідомляє NOS.

"Я наче опинився в якомусь неправильному кіно", - сказав він, додавши, що зробить все можливе, аби розрядити ситуацію. "Я ніколи не був у такій ситуації, але ми хочемо бути наймудрішою із сторін", - додав він.

Рютте розповів, що вчора він вісім разів дзвонив своєму турецькому колезі Біналі Йилдириму, востаннє близько другої години ночі, коли відбувалися нічні сутички у Роттердамі.

Рютте наголосив, що погрози санкцій з боку Туреччини беззмістовні і його уряд не піддається шантажу. Візит міністра у справах сім’ї та соцполітики, яку згодом видворили з країни, він назвав неприйнятним.

"Вона була небажаним гостем тут", - сказав Рютте, додавши, що міністр спробувала використати складні маневри відволікання, щоб уникнути поліції.

За словами прем'єра Нідерландів, він мав повне право відмовити міністру у візиті. Міністри, за його словами, не мають ніякого імунітету, як стверджує турецький уряд.

Рютте назвав нічні заворушення в Роттердамі навколо повернення турецького міністра абсолютно неприйнятними.

"Кожна людина повинна зберігати порядність," сказав він.

Прем'єр-міністр сказав, що поважає дії поліції в Роттердамі, а також похвалив мера міста.

Нагадаємо, МЗС Туреччини рекомендувало послу Нідерландів, який перебуває зараз у відпустці, певний час не повертатися до виконання своїх обов'язків.

Як відомо, у суботу влада Нідерландів вирішила вислати турецького міністра у справах сім'ї Фатму Бетуль Саян Каю, так як її візит загрожував громадській безпеці на тлі загострення голландсько-турецьких відносин.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News