Росія направила найманців до Лівії і спецназ у Єгипет - Reuters

Вівторок, 14 березня 2017, 07:05

Кілька десятків озброєних фахівців з Росії до лютого цього року працювали в Лівії в тій частині країни, яка перебуває під контролем командувача Лівійською Національною армією Халіфи Хафтара.

Про це повідомив глава приватної компанії, що наймала контрактників, агентству Reuters.

Олег Криніцин, власник компанії РСБ-Груп, що працює в сфері безпеки, розповів в інтерв'ю Рейтер, що в минулому році контрактники були спрямовані в східну частину Лівії, де вони перебували до закінчення своєї місії в лютому.

Він відмовився говорити, хто найняв РСБ-Груп для цих цілей і де саме працювали найманці.

Відповідаючи на питання, чи отримала ця місія офіційний дозвіл з Москви, Криніцин сказав, що компанія не співпрацювала з Міноборони Росії, але "консультувалася" з МЗС країни.

Контрактники не брали участь в бойових діях, зазначив Криніцин, але у них була зброя, отримана на території Лівії. Він відмовився назвати вид зброї.

При цьому, як повідомляє Reuters, з посиланням на власні джерела, Росія розмістила підрозділ спецназу, а також безпілотники в Єгипті на військовій базі поблизу кордону з Лівією.

Джерела в спецслужбах Єгипту підтвердили цю інформацію, уточнивши, що мова йде про 22 російських військовослужбовця. За словами співрозмовників агентства, Росія на початку лютого також використовувала єгипетську базу Марса Матроух розташовану східніше.

У Збройних силах Єгипту цю інформацію спростовують.

"Ніяких іноземних солдатів на території Єгипту немає. Це питання суверенітету", - сказав представник армії Єгипту Тамер аль-Ріфаї.

Американські військові відмовилися від коментарів. Розвідка США наштовхується на складнощі у питанні виявлення російських військовослужбовців, оскільки Росія часто використовує найманців або сили без уніформи, кажуть чиновники.

На сьогоднішній день це найбільш чіткий сигнал про те, що Москва готова посилити дипломатичну підтримку Хафтара, ризикуючи при цьому викликати занепокоєння західних урядів, і без того стурбованих військовою операцією Росії в Сирії на боці президента Башара Асада, пише видання.

Хафтар виступає проти підтримуваного ООН уряду, яке, на думку західних держав, володіє найкращими шансами на відновлення стабільності в Лівії. Але деякі російські чиновники бачать в особі лівійського маршала сильного лідера, здатного покласти край анархії, яка запанувала в Лівії шість років тому після повалення Муаммара Каддафі.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування