Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко про канадський паспорт Артеменка: Давно не бачив такої явки з повинною

Середа, 15 березня 2017, 16:31

Позафракційний нардеп Андрій Артеменко документально підтвердив Генеральній прокуратурі, що має громадянство Канади, крім українського, але механізм покарання за подібні дії ще не вироблений.

Про це розповів журналістам у середу генеральний прокурор Юрій Луценко.

"На одному з допитів він (Артеменко – ред.) заявив, що є громадянином Канади. На здивування слідчого, чи може він це підтвердити, він сказав: звичайно, наступного раз принесу документи", – розповів генпрокурор.

Луценко продемонстрував журналістам протоколи допиту Артеменка та ксерокопії канадського паспорта депутата.

"Чесно кажучи, я давно не бачив такої явки з повинною", – зазначив генпрокурор.

"Чинне законодавство забороняє подвійне громадянство, але не передбачає механізмів його позбавлення... Закон встановлює, що це може робити президент, але не встановлює механізму такої дії", – вказав він.

Луценко зазначив, що зараз опрацьовуються різні механізми. Зокрема, за його словами, комісія з питань громадянства може розглянути дане питання і внести президенту Петру Порошенку рекомендацію позбавити депутата українського громадянства.

Водночас генпрокурор висловив думку, що Верховна Рада має затвердити порядок позбавлення українського громадянства осіб, які мають кілька паспортів.

Як відомо, депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Артеменко запропонував президенту США Дональду Трампу альтернативний план мирного врегулювання українсько-російського конфлікту, який нібито передав через колишнього радника Трампа Майкла Флінна.

Повідомлялося, що "план" Артеменка передбачає виведення всіх російських військ зі східної України, а також проведення референдуму щодо того, аби передати Крим, українську територію, захоплену Росією у 2014 році, в оренду РФ терміном на 50 або 100 років.

Радикальна партія відхрестилась від "мирних ідей" Артеменка і виключила його із фракції.

Органи прокуратури розслідують провадження проти Артеменка за антидержавні дії у співпраці з РФ, не виключалося, що до Верховної Ради буде внесено подання про зняття з нього депутатської недоторканності.

У свою чергу на брифінгу 27 лютого Артеменко зазначив, що його слова про "оренду Криму" невірно інтерпретовані.

Народний депутат, який публічно висловлювався за впровадження в Україні подвійного громадянства, також вніс законопроект про зміну норми щодо подвійного громадянства в Україні.

Водночас наразі у Верховній Раді зареєстровано три законопроекти щодо відповідальності за подвійне громадянство.

Валентина Романенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...