Луценко: Зміни до КПК розраховані на злодійську еліту

Четвер, 16 березня 2017, 12:23

Зміни до Кримінально-процесуального кодексу, ухвалені ВР у четвер, не направлені на "простих українців", яких підозрюють в шахрайстві, а на "злодійську еліту", яка переховується закордоном.

Про це генпрокурор Юрій Луценко заявив журналістам після ухвалення змін до закону.

"ГПУ і до сьогоднішнього дня мала можливість за рішенням суду розпочинати заочне засудження, щодо осіб, які припадають під два критерії: перший - переховується від слідства за кордоном більше 6 місяців. Другий - їхні дії підпадають під визначення особливо важкі злочини", - зазначив він.

"Тобто твердження про те, що під цей закон може потрапити простий українець, якого запідозрили в шахрайстві чи несплаті податків - це байки. По цьому закону можуть бути засуджені лише ті, хто вкрав мільярди, хто вбивав, хто зрадив державу та вчинив інші особливо важкі злочини і не менше 6 місяців переховується за кордоном. Цей закон направлений, я б так сказав, на злодійську еліту, яка переховується за кордоном", - наголосив Луценко.

Крім того, Луценко заявив, що дія закону про заочне засудження закінчиться ще цього року, після запуску ДБР.

"Дія цього закону завершиться зі створенням Державного бюро розслідувань і публікацією на їхньому сайті про старт роботи. Я думаю, що це станеться цього року", - сказав генпрокурор.

"Прокуратура буде позбавлена функцій слідства в листопаді цього року, разом із можливостями цього закону. Тому для мене принцип передати справи по високопосадовцям, які зрадили державу , розкрали і вбивали людей до листопада місяця. Це буде зроблено, я відповідаю за свої слова", - пояснив Луценко.

Відповідаючи на питання "Української правди", яких змін зазнав проект закону між першим читанням і остаточним голосуванням, Луценко відповів:

"Ми зняли продовження слідства на 18 місяців з 12 і відповідно арешт на 18 з 12. Тобто слідство як було 12 місяців так і залишилося".

"Порядок повідомлення підозри залишили старий без публікації на сайті ГПУ, а потім в Голосі України", - додав Луценко.

Роман Кравець, Оксана Коваленко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування