Ситуація з правами людини в Криму різко погіршилась – AI

П'ятниця, 17 березня 2017, 10:56

Зараз спостерігається швидке погіршення ситуації із правами людини в окупованому Криму на тлі відсутності будь-якого ефективного міжнародного моніторингу.

Про це йдеться у звіті організації Amnesty International.

Там зазначають, що кримінальне переслідування членів та лідерів Меджлісу кримськотатарського народу, який російська влада таврувала як "екстремістську" організацію, досягло нового рівня. Активістам, яких за надуманими підставами звинуватили у членстві в ісламістській організації "Хізб ут-Тахрір", що в офіційному списку терористичних організацій у Росії, були висунуті додаткові обвинувачення.

Також, йдеться у звіті, пересічні кримські татари стикаються із новими рівнями цькування, зокрема у формі обшуків їхніх осель службами безпеки, які, судячи з усього, безпідставно спрямовані на їхню спільноту.

"Збільшилося використання адміністративних затримань проти користувачів соціальних мереж, які публікували контент, що вважається "екстремістським" у Росії, навіть коли публікації були зроблені до анексії Криму Росією", – обурюються правозахисники.

Окрім того, зазначають в АІ, після окупації Криму Росією, міжнародним та регіональним правозахисним механізмам було відмовлено у доступі до півострова. Зокрема, верховному комісарові ОБСЄ у справах національних меншин та спеціальному доповідачу ООН з питань меншин.

В організації відмітили порушення принципів справедливого судового розгляду у "справі 26 лютого", нові обвинувачення у справах про членство у "Хізб ут-Тахрір", утиски пересічних кримських татар на півострові та посилення тиску на адвокатів Еміля Курбедінова та Ніколая Полозова.

Amnesty International закликає міжнародну спільноту вжити всіх можливих заходів, аби задокументувати порушення прав людини в Криму.

"Міжурядові органи та партнери України і Росії мають використати кожну доступну можливість як на двосторонніх, так і на багатосторонніх зустрічах, щоби підняти питання доступу до Криму для правозахисних механізмів, та наполягати на його негайному та безумовному наданні – разом із наполегливою вимогою повної поваги до прав людини у Криму", - наголошується у звіті.

Як повідомлялося, Федеральна служба безпеки РФ затримала в нейтральній зоні на адмінкордоні з окупованим Кримом двох представників правозахисної групи Crimean Human Rights Group Ольгу Скрипник та Володимира Чекригіна.

Пізніше стало відомо, що їх оштрафували і відпустили.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...