Філарет у Раді розкритикував позицію глави УПЦ МП і закликав до єдності

П'ятниця, 17 березня 2017, 13:38

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет закликав політиків і можновладців до єдності.

Про це він сказав, виступаючи 17 березня на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди 100-річчя парламентаризму.

Філарет відзначив зусилля війська, добровольці і волонтерів в розбудові української незалежної держави:

"Агресор розуміє, що зброєю він нас не візьме. Бо ми маємо достойну армію. Наш народ жертвує все на наші Збройні сили, добровольчі батальйони".

"В той же час наш ворог, агресор не втрачає надії на перемогу над Україною. Чому не втрачає? Він сподівається розсварити нас всередині.. як патріотів з патріотами. Можуть патріоти з патріотами сваритися? Виходить, можуть. А кому це вигідно? Україні? Це вигідно агресору, і треба мати світлий розум, щоб розуміти, що ми робимо, і кому ми служимо, коли ми протистоїмо партія проти партії, один проти одного", – зазначив священик.

Філарет провів паралелі до церкви: "Те саме відбувається і в церкві. Вона розділена. І одна українська, і друга. Але одна незалежна – Київський партіархат, а інша – залежна. Але ж там теж українці! А чому ж вони не єднаються в одну церкву? Тому що нерозумні, не знають, кому служать".

Також він розкритикував позицію предстоятеля УПЦ МП митрополита Онуфрія.

"Коли президент Порошенко в цій залі вручав нагороди Героям України, голова УПЦ МП не встав, не вшанував їх і сказав "ми не можемо шанувати вбивць". Для нас – герої, а для нього – вбивці. Чи можуть такі духовні особи служити українській державі? Не можуть", – вважає Філарет.

"Ми виступаємо за єдину помісну церкву, яка б відстоювала інтереси українського народу, української держави і українського православ'я", – наголосив він, подякувавши Верховній Раді за лист Вселенському патріарху на підтримку визнання автокефалії української церкви.

Філарет також закликав Верховну Раду і уряд до єдності, не словами, а діями.

"Єднатися навколо захисту української держави від агресора. Все інше – наразі другорядне", – зазначив священик.

Філарет закликав приєднатись до спільної молитви 2 квітня задля перемоги над агресором.

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування