Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Половина українців вірять, що відносини з Росією колись налагодяться

П'ятниця, 17 березня 2017, 15:25

Українці критично ставляться до можливості поновлення відносин із Росією найближчим часом і переконані, що за нинішньої російської влади цього не станеться.

На цьому наголосила директор фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, посилаючись на грудневе опитування, повідомляє "Укрінформ".

"Останні події, які відбулися – визнання Росією паспортів т.зв. "ДНР" та "ЛНР", "приватизація" підприємств, яка очевидно сталася з мовчазної згоди Росії, – по-новому поставили це питання", – сказала вона.

"Але навіть у грудні дуже незначною була частка оптимістів, які вважали, що нормалізація двосторонніх відносин між Україною і Росією можлива найближчим часом. Так вважали лише 10%. Кожен четвертий (24%) вважав, що вона в принципі неможлива ніколи. Але половина населення (49%) схилялася до думки, що ця нормалізація можлива, але у віддаленій перспективі", – зазначила Бекешкіна.

 

Головна умова для нормалізації відносин України і Росії, на думку опитаних, – це зміна влади в Росії, перш за все, президента: так вважають 47% респондентів. Деокупацію Донбасу, припинення військових дій називають основною умовою 43%. Повернення анексованого Криму під юрисдикцію України – 31%.

"Що нормалізація відносин з Росією відбудеться обов'язково і без будь-яких умов, вважає лише 8%", – наголосила Бекешкіна.

35% опитаних вважають, що Україна має максимально обмежити контакти й припинити співпрацю з РФ, зберігати санкції та запровадити візовий режим для росіян. 28% – за обмежену співпрацю в критично важливих сферах та питаннях, без переходу до компромісів щодо статусу Криму й Донбасу.

 

15% вважають, що потрібен пошук будь-яких компромісів з Росією, згода на умови Росії щодо Криму та Донбасу з метою якнайшвидшого врегулювання конфлікту та повернення до дружніх партнерських відносин. Ще 21% не визначилися.

"Якщо говорити про політику щодо Росії, то максимальне обмеження контактів, аж до запровадження візового режиму, підтримується на заході України – 54%, відносно – підтримується в центрі – 35%, менше підтримується на півдні і сході - 23,5%. І на Донбасі таку позицію підтримує кожен третій – 31%", – уточнила Бекешкіна.

Але на сході, за її словами, переважає позиція обмеженої співпраці в критично важливих сферах та питаннях – тобто збереження контактів та двосторонннього діалогу з визначенням "червоних ліній". Така точка зору переважає на Донбасі – 35%, на сході та півдні трохи менше – 23,8% та 17,7%, у центрі – 33%.

 

Пошук компромісів, згода на умови Росії досить виражені й на півдні (майже 30%), сході (майже 30%) й Донбасі (20%). "Така позиція є абсолютно неприйнятною на заході України, де її підтримує 5% і в центрі – 7%", – наголосила директор "Демініціатив".

"Тобто населення України досить песимістично ставиться до можливості найближчого відновлення відносин з Росією. Умови, які висуваються, принаймні за нинішньої влади не будуть реалізовані", – резюмувала Бекешкіна.

Центр Разумкова і "Демократичні ініціативи" проводили опитування з 16 по 20 грудня 2016 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донбасу. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка не перевищує 2,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування