У Криму допитують активістів Українського культурного центру

Вівторок, 21 березня 2017, 14:43

Чотирьох активістів Українського культурного центру Криму викликали на допити у кримське управління ФСБ в Сімферополі.

Про це повідомляється на сайті Кримської правозахисної групи.

За інформацією КПГ, 21 березня слідчий ФСБ викликав на допит активістку культурного центру Олену Попову, інших активістів - Леоніда Кузьміна, Михайла Батрака та Галину Балабан - вже допитали.

У федеральній службі заявили, що кримчани проходять у якості свідків у справі проти одного з організаторів Українського культурного центру Вельдара Шукурджиєва, якого звинувачують в екстремізмі.

Як стало відомо правозахисникам, слідчий ФСБ чинив на допитах на українських активістів психологічний тиск. Крім Шукурджиєва, слідчий цікавився іншими активістами, а саме - лідером руху "Євромайдан-Крим" Андрієм Щекуном і кримською журналісткою Людмилою Щекун.

У правозахисній групі відзначають, що хоч Український культурний центр Криму і не є політичною організацією і створений активістами з метою збереження і популяризації на півострові української культури, на його учасників російська окупаційна "влада" постійно чинить тиск: забороняє проводити публічні заходи, викликає на допити і "бесіди" в правоохоронні органи, попереджає про неприпустимість екстремізму тощо.

Як повідомлялося, в суботу, 18 березня, кримські активісти заявили, що на окупованому півострові зникли двоє місцевих жителів - Різван Абдураманов і Мудессир Ісаєв.

За підрахунками Кримської правозахисної групи, з лютого 2014 року в Криму сталося 9 випадків насильницьких зникнень людей, з них п'ятеро є кримськими татарами. Ще 3 випадки зникнення людей в Криму, за версією правозахисників, мають ознаки насильницьких зникнень, але такими є тільки за припущенням.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News