Євросоюз просить Кремль звільнити затриманих на недільній акції

Понеділок, 27 березня 2017, 11:13

Європейський союз закликає російську владу відпустити всіх затриманих 26 березня учасників акцій протесту проти корупції.

Про це повідомляється на сайті представництва Євросоюзу в Росії.

У заяві сказано, що операція з затримання сотень мітингувальників, включаючи опозиційного лідера Олексія Навального, завадила реалізації базових свобод – самовираження, союзів і мирних зборів, – які закріплені й конституцією РФ.

"Ми закликаємо російську владу повністю дотримуватися міжнародних зобов'язань, у тому числі перед Радою Європи й ОБСЄ, відстоювати права людей, і без зволікання звільнити затриманих мирних демонстрантів", – зазначається в заяві.

Як відомо, у неділю, 26 березня, у багатьох російських містах пройшли акції протесту проти корупції під гаслом "Он вам не Димон", організовані Олексієм Навальним.  

У Москві влада не дали дозвіл на проведення акції – і там затримали понад тисячу людей, у тому числі й Навального.

У Санкт-Петербурзі, Краснодарі, Махачкалі й інших містах теж відбулися затримання.

"Он вам не Димон" – документальний фільм-розслідування "Фонду боротьби з корупцією", оприлюднений 2 березня. У ньому розповідається про нерухоме майно, яким нібито володіє російський прем'єр-міністр Дмитро Медведєв.

Назву почерпнули в прес-секретаря Медведєва Наталі Тімакової, яка в 2013 році в одному з інтерв'ю заявила, що не розуміє людей, які у соцмережах фамільярно називають Медведєва: "Він вам не "Дімон". Він – голова уряду".

У фільмі Навальний стверджує, що Медведєв через благодійні фонди й організації, оформлені на його довірених осіб, включаючи родичів та однокурсників, володіє багатомільярдною нерухомістю.

"Фонд боротьби з корупцією" вимагав від Слідчого комітету РФ порушити кримінальні справи про хабар у відношенні Дмитра Медведєва та мільярдера Алішера Усманова.

Крім того, 26 березня в різних містах Росії пройшли антикорупційні мітинги. Медведєв же цього дня катався на лижах.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...