У Раді заспокоюють Порошенка: антидискримінаційні норми не вилучали

Вівторок, 28 березня 2017, 11:43

Комітет ВР з соцполітики, зайнятості та пенсійного забезпечення каже, що не забирав з нової редакції Трудового кодексу антидискримінаційні поправки.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

"Наголошуємо, що Комітет не вилучав з тексту проекту Трудового кодексу України норми, що містять заборону дискримінації в сфері праці", - підкреслили там.

Загалом, кажуть в комітеті, до відповідного законопроекту №1658 подано майже 1900 поправок та пропозицій від народних депутатів.

Зокрема, статтю 3 проекту щодо заборони дискримінації у сфері праці було запропоновано доповнити такими ознаками: сексуальна орієнтація; ставлення до статевості чи статевих відносин; гендерна ідентичність; вагітність; звернення чи ймовірне звернення про соціальну відпустку або відпустку для догляду за дитиною чи у зв’язку з усиновленням дитини; належність до категорії внутрішньо переміщених осіб; призов чи можливість призову на мобілізаційні навчання або військову службу під час мобілізації; участь в антитерористичній операції; шлюбний стан; належність до філософських або інших світоглядних переконань.

Повідомляється, що під час розгляду пропозицій 15 березня члени комітету голосували правки лише тих депутатів, які взяли участь у засіданні. Зокрема, члени комітету проголосували за поправку №46 нардепа Павла Унгуряна "Недопущення дискримінації у сфері праці", оскільки "її редакція не містить обмеженого переліку ознак, за якими можуть бути дискриміновані суб’єкти трудових відносин".

Інші поправки до статті 3, кажуть в комітеті, а також поправки щодо надання працівникам відпусток у зв’язку з навчанням, внесені від народних депутатів України, які не змогли взяти участь у засіданні, комітетом не розглядав. Але 11 квітня відбудеться ще одне засідання з цього приводу.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко заявив, що не підпише новий Трудовий кодекс без антидискримінаційних поправок, які є однією з вимог для безвізового режиму з Євросоюзом. За твердженням голови держави, парламентський комітет своїм рішенням вилучив ці антидискримінаційні норми із законопроекту.

Як відомо, 5 листопада 2015 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Трудового кодексу (№1658), але тоді депутати не підтримали поправку щодо заборони дискримінації у трудовій сфері, озвучену Іриною Геращенко.

Зокрема, пропонувалося зафіксувати, що в трудовій сфері заборонена дискримінація за расовими, політичними, релігійними ознаками, а також на підставі статевої приналежності, сексуальної орієнтації, сімейного або майнового становища, в залежності від участі в страйках, підозри на СНІД або його наявності.

Ця поправка була однією з ключових вимог щодо безвізового режиму з Євросоюзом. Тоді Андрій Парубій заявив, що її можуть розглянути до другого читання.

15 березня 2017 року комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув на своєму засіданні проект Трудового кодексу і – голосами депутатів від БПП і НФ – рекомендував його до остаточного ухвалення, хоча профспілки, роботодавці та громадянські активісти заперечують проти низки положень.

Вони кажуть, що комітет проігнорував 22 з 59 рекомендацій, наданих у 2016 році Міжнародною організацією праці для України. Зокрема, йдеться про вимогу недопущення дискримінації жінок, неповнолітніх; зловживання правами роботодавців тощо.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:31
Загибель помічника Залужного: офіцеру оголосили підозру у вбивстві з необережності
11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:26
фотоНаводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала агентку ФСБ
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
Усі новини...