Суд скасував результати конкурсу на місце Леніна у Харкові

Середа, 29 березня 2017, 20:59

Дзержинський райсуд Харкова задовольнив позов про скасування рішення виконкому міськради про бліц-конкурс на кращий ескізний проект пам'ятного знака на площі Свободи.

Про це йдеться у резолютивній частині рішення, оголошеній суддею Ігорем Семирядом у середу.

"Позов...задовольнити. Визнати незаконним та скасувати рішення виконкому Харківської міськради від 2.11.2016 "Про проведення відкритого архітектурного бліц-конкурсу на ескіз-ідею пам'ятного знаку на площі Свободи у м. Харкові", - сказано у документі.

Представник відповідача, присутній на оголошенні, заявив, що на рішення буде подано апеляцію, але від більш розгорнутих коментарів утрималася.

Як повідомлялося, 3 лютого прес-служба Харківської міськради повідомила, що більшість членів журі (10 із 12) відкритого бліц-конкурсу на кращий ескізний проект пам'ятного знака на площі Свободи надало перевагу пам'ятному знаку у вигляді ангела на вершині 86-метрової стели, біля підніжжя якої стоять легендарний мудрець, скіф Анахарсіс, князь Ігор, поет і філософ Семен Климовський (Климов) і поет-романтик Михайло Петренко (автор "Дивлюсь я на небо, та й думку гадаю").

Також члени журі схвалили ідею запропонувати автору ескізу замінити фігуру ангела фігурою ранньохристиянського Антонія Великого подвижника - покровителя Харківського національного університету ім.Каразіна.

Загалом у конкурсі взяли участь 29 ескізних проектів, зокрема авторів з США, Італії.

Автори проекту-переможця – головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький і його брат Павло, а також скульптори Олександр Рідний і Ганна Іванова.

Ще до оголошення початку бліц-конкурсу активісти Харківського антикорупційного центру опублікували фото цього проекту, стверджуючи, що саме він буде обраний для встановлення на пл. Свободи, замість знесеного у вересні 2014 року пам'ятника Леніну.

Пізніше вони намагалися блокувати конкурс через суд, однак той двічі відмовлявся приймати позову до розгляду за надуманими, на думку позивачів, причинами.

Провадження за позовом громадських організацій "Міські реформи", "Харківський антикорупційний центр" і депутата Харківської облради Дмитра Булаха, було відкрито лише 6 лютого, після оголошення результатів бліц-конкурсу.

За дві доби після оголошення результатів бліц-конкурсу на сайті міськради було зареєстровано 9 петицій проти встановлення пам'ятного знака у вигляді стели з ангелом.

Одна з них (з вимогою скасувати результати конкурсу, оскільки він був проведений з порушеннями, та оголосити відкритий міжнародний конкурс на реконструкцію всієї площі Свободи з залученням в журі іноземних архітекторів) набрала 5 тис. голосів, необхідні для розгляду міською владою менш, ніж за дві доби.

Крім того, проти цього проекту висловилися відомий харківський фотограф Володимир Бисов, викладач і екскурсовод Максим Розенфельд, дизайнер Костянтин Пономарьов та інші.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News