Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правозахисники оголосили список "ворогів свободи слова" в Криму

П'ятниця, 3 березня 2017, 11:55

Щонайменше 10 осіб організували масштабне згортання свободи слова та висловлення переконань в окупованому Криму, ще понад 50 осіб є виконавцями цього злочину.

Відповідний список "душителів свободи слова" в Криму оприлюднив Центр інформації про права людини та Міністерством інформаційної політики у Києві 3 березня.

 "За даними міжнародних організацій, які займаються моніторингом свободи слова, за три роки окупації Крим перетворився на одне з найгірших у світі місць для роботи журналістів. Ситуація з правами журналістів в Криму є набагато гіршою, ніж у самій Росії чи, наприклад, у Білорусі", – зазначила голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

За її словами, жоден злочин проти "неугодних" окупаційній владі журналістів за ці три роки в Криму не був розслідуваний, а винні не понесли покарання, оскільки самі ж т.зв. правоохоронні органи часто були причетні до переслідування представників ЗМІ та фабрикування справ.

"Зло не повинне залишатися анонімним, а злочинці – безкарними", – наголосила Печончик.

При складанні списків ворогів свободи слова, до уваги бралися випадки кримінального переслідування кримських журналістів, незаконні затримання, арешти та обшуки, випадки фізичного насильства, вилучення, пошкодження техніки, захоплення чи заклики до захоплення редакцій і їх майна, відмови у реєстрації, перереєстрації та закриття ЗМІ, незаконний перерозподіл радіочастот, блокування видань в інтернеті, погрози і залякування представників мас-медіа тощо.

За даними Центру інформації про права людини, 10 осіб несуть найбільшу відповідальність за придушення свободи слова та висловлення точок зору у Криму.

Це Сергій Абісов, "міністр внутрішніх справ Росії по Республіці Крим"; Сергій Аксьонов, голова "Ради Міністрів Республіки Крим"; Олександр Жаров, голова Федеральної служби з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій та масових комунікацій РФ (Роскомнадзор); Володимир Константінов, голова "Державної Ради Республіки Крим"; Михайло Назаров, начальник головного слідчого управління Слідчого комітету РФ по "Республіці Крим".

Крім цього  Віктор Палагін, начальник "управління ФСБ РФ по Республіці Крим та Севастополю"; Наталія Поклонська, "депутат" Державної думи РФ, екс-"прокурор" Криму; Дмитро Полонський,  "міністр внутрішньої політики, інформації та зв'язку" Криму; Сергій Турчаненко, начальник Сімферопольського полку "кримської самооборони", керівник "Кримського республіканського штабу народного ополчення - народної дружини Республіки Крим"; Михайло Шеремет, колишній "віце-прем'єр-міністр" уряду Криму, "депутат" Держдуми РФ.

"Ще більше 50 осіб причетні до окремих порушень та нападів, вони є виконавцями, гвинтиками в системі придушення будь-яких проявів інакомислення в Криму", – зазначила Печончик.

За її словами, цей список буде постійно доповнюватися новими прізвищами та фактами, адже правозахисники продовжують збір доказів.

Печончик зазначила, що МІП спільно із представниками правозахисних організацій ініціюватимуть порушення кримінальних справ на "материковій" частині України та введення нових персональних санкцій проти душителів свободи слова в Криму, які можуть включати заборону на в’їзд, заморожування майна тощо.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування