ЗМІ: В Іспанії затримали матір Онищенка, але відпустили

П'ятниця, 31 березня 2017, 20:00

Матір Олександра Онищенка Інесу Кадирову затримали 30 березня в Іспанії силами місцевих правоохоронців за орієнтуванням департаменту Інтерполу та Європолу України, розміщеним на запит НАБУ.

Про це у коментарі програмі "Схеми" повідомив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Назар Холодницький.

 "На цей час САП вживає всіх можливих заходів для екстрадиції Кадирової на територію України з метою притягнення до кримінальної відповідальності", – сказав він.

Водночас сам Онищенко заявив, що його мати, яку затримали у Мадриді, вже перебуває на волі.

"НАБУ запросило нас на розмову в Іспанію. Хотіли зустрітись. А самі влаштували таку пастку прямо в аеропорту. Вона вже на свободі. Її затримали, привезли в іспанський суд, і суд її звільнив", – розповів він  у телефонній розмові журналістам "Схем".

На запитання, на чому базувався суд під час звільнення, Онищенко сказав: "На основі мого політичного переслідування".

На запитання, на яких умовах суд її звільнив, він відповів: "Ні на яких. Просто звільнив. Ніяких застав. Може залишати Іспанію".

Онищенко також повідомив, що вони з матір’ю досі перебувають у Іспанії.

29 серпня 2016 року Національне антикорупційне бюро повідомило, що оголосило в розшук Інесу Кадирову – матір депутата Верховної Ради Олександра Онищенка.

"Кадирова Інеса Петрівна, 17.03.1945 року народження, підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 205, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 205-1 КК України", – повідомляє НАБУ.

В інкримінованих статтях ідеться про створення злочинної організації, розтрату майна в особливо великих розмірах та фіктивне підприємництво.

15 червня 2016 року НАБУ та САП заявили про викриття організованого злочинного угруповання, що завдало збитків державі у розмірі понад 3 мільярди гривень унаслідок спільної діяльності на підставі угод, укладених із ПАТ "Укргазвидобування".

Відповідно до доказів, отриманих під час досудового розслідування кримінального провадження, організатором корупційної схеми є депутат Верховної Ради Олександр Онищенко.

Сам він спростовує свою причетність до цього і називає порушену справу тиском на нього з метою відібрати його бізнес.

У липні минулого року Верховна Рада позбавила Онищенка депутатської недоторканності.

Наприкінці липня депутат повідомив, що перебуває у Лондоні, але зазначив, що не має наміру просити там про політичний притулок.

На допит НАБУ до Києва він не прибув.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування