Тисячі румунів вийшли на марш на підтримку антикорупційних заходів

Понеділок, 6 березня 2017, 05:03

Тисячі жителів Румунії увечері в неділю, 5 березня, вийшли на антикорупційні демонстрації в декількох містах країни.

Про це пише DW.com.

Учасники демонстрацій знову звинуватили правлячу Соціал-демократичну партію в перешкоджанні боротьбі з корупцією. У Бухаресті, за оцінками ЗМІ, близько 10 тисяч осіб пройшли маршем від будівлі кабінету міністрів до будівель конституційного суду і антикорупційного комітету прокуратури. Протестні акції меншого масштабу пройшли і в інших містах країни.

Демонстранти висловлювали солідарність з антикорупційним комітетом і вимагали деполітизації конституційного суду. Як передає агентство AP, учасники маршу в Бухаресті свистіли і дули у вувузели, розмахували прапорами Румунії і США і вигукували "Румунія, прокинься!" і "Ми хочемо справедливості, а не корупції!".

Як пише агентство dpa, конституційний суд розкритикував антикорупційний комітет за розслідування відносно міністерства юстиції, в рамках якого пройшли обшуки і допити. Критики уряду також оцінили дії антикорупційного комітету як надмірні.

Як відомо, протести в Румунії не вщухають після того, як уряд ухвалив постанову з поправками до кримінального кодексу та інших законів, які передбачали можливість для корупціонерів уникнути відповідальності.

Через цю постанову в країні відбулися одні з наймасовіших в її історії мітингів, в результаті яких міністр юстиції Румунії Флорін Іордаче подав у відставку. І хоча на початку лютого румунський уряд прийняв рішення скасувати постанову, а на минулому тижні це рішення було підтримано парламентом, протести, хоча і з меншою силою, тривають.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування