Рада зробила перший крок до підвищення пільг жертвам політичних репресій

Вівторок, 4 квітня 2017, 11:40

Верховна Рада підтримала у першому читанні закон, що впорядковує виплати жертвам політичних репресій.

За відповідне рішення на засіданні у вівторок проголосували 258 депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він вносить зміни до ст. 5 закону "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні", які дозволять усунути наявне звуження прав реабілітованих громадян.

Нова норма збільшить грошові компенсації реабілітованим громадянам, що були в ув'язненні. Після ухвалення закону вони будуть отримувати грошову компенсацію у розмірі однієї мінімальної заробітної плати за кожний місяць незаконного позбавлення волі або примусового поміщення у лікувальні заклади. Зараз така компенсація виплачується лише за 75 місяців (6 років 3 місяці) незаконного ув'язнення і не быльше.

Також закон передбачає можливість для реабілітованих громадян без обмеження будь-яким строком подавати заяви про компенсацію та повернення майна.

Крім того, законопроект уніфікує надбавки до пенсій реабілітованих осіб та членів їх сімей, так як і всім іншим категоріям українських пільговиків.

"У разі ухвалення цього законопроекту розмір підвищення (пенсій та інших виплат – ред.) зросте фактично для всіх реабілітованих осіб: політв’язням з 54,4 грн до 237,25 грн, а "спецпоселенцям" з 43,52 грн до 142,35 грн", - йдеться у  пояснювальній записці.

Також після внесення відповідних змін почнуть одержувати підвищення до пенсій померлих політв’язнів їхні дружини і чоловіки. Таке підвищення становитиме 113,88 грн на місяць (12% від прожиткового мінімуму для непрацездатних).

Євген Кізілов, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...