Ляшко – Корчак: Вам за $300 студенти КПІ зроблять і реєстр, і сайт

Середа, 5 квітня 2017, 14:29

Лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк вважає успішною роботу Національного агентства з питань запобігання корупції, решта політичних сил парламенту розкритикували результати НАЗК.

Про це висловилися представники фракції на засіданні Верховної Ради в середу після заслуховування звіту глави НАЗК Наталії Корчак.

"Хочу вам сказати, що цей парламент і ця держава вперше в своїй історії створила успішну агенцію НАЗК. Яка вперше в історії запроваджувала електронні декларації, запроваджувала механізми перевірки декларацій", – наголосив Березюк.

"Я переконаний, що вона не перфектна, але… Ми вважаємо успішною НАЗК", – зазначив глава фракції.

"Помилки є, і помилки є системні. Сьогодні парламент і НАЗК повинні зібрати всі сили, щоб їх вирішити", – сказав також Березюк, побажавши Корчак, "не піддаватися на провокації".

Нардеп фракції БПП Іван Мельничук в свою чергу звернув увагу на те, що в залі мала кількість присутніх депутатів під час розгляду такого важливого питання і закликав замість конфліктувати – "допомагати і підставляти плече" голові НАЗК.

"Разом із нею тут сьогодні мали стояти пани Рябошапка і Радецький. І так само з ганьбою відповідати на запитання, де вони недопрацювали", – наголосив також Мельничук.

Представник фракції "Батьківщина" Сергій Власенко висловив думку, що Корчак після провалу першої хвилі е-декларування не зробила висновків, щоб уникнути наступних помилок, що призвело до проблем під час другої хвилі.

Власенко закликав шукати нову кандидатуру на посаду голови НАЗК.

Представник групи "Воля народу" Сергій Мельничук у свою чергу запропонував призначити комісію, щоб розібратися з ситуацією в системі електронного декларування.

Глава Радикальної партії Олег Ляшко різко розкритикував роботу глави НАЗК і заявив, що вона "дискредитує боротьбу з корупцією в Україні".

"Ви не можете налагодити реєстр? Зверніться до наших талановитих студентів Національного університету КПІ: вони вам за 300 доларів зроблять і реєстр і сайт і все на світі", – заявив Ляшко.

"Ви не забезпечили організацію роботи НАЗК. А ви виходите сюди, вибачте, як базарна баба, виносите плітки, чутки й брудну білизну… Я б до вас прийшов – за 5 хвилин навів порядок", – заявив також лідер "радикалів".

Голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак виступив за повне перезавантаження системи НАЗК, зміну його керівництва та закликав обмежити нове керівництво "в безпідставному нарахуванні собі премій", а також закликав запровадити щорічний аудит.

Представник "Опозиційного блоку" Ігор Шурма, в свою чергу покладає відповідальність за ситуацію з е-декларуванням на "коаліцію, яка призначила уряд Яценюка, який обрав головою НАЗК Наталію Корчак". Він закликав коаліцію "мати гідність визнати свої помилки".

Шурма також розкритикував ідею міжнародного аудиту НАЗК.

Підсумовуючи обговорення, спікер Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що матиме окрему розмову з Міністерством юстиції і громадськими діячами і висловив впевненість, що парламенту вдасться напрацювати рекомендації, щоб вдосконалити роботу НАЗК.

Як повідомлялося, під час звіту в парламенті 5 квітня голова Національного агентства з запобігання корупції Наталія Корчак відкинула звинувачення на свою адресу та підтвердила, що не збирається йти у відставку без проведення незалежного аудиту діяльності її відомства.

Раніше повідомлялося, що Національне агентство з питань запобігання корупції визнало збій в роботі реєстру поважною причиною несвоєчасне подання декларації чиновниками.

Як відомо, кінцевий термін подачі електронних декларацій спливав 1 квітня, однак кілька днів до цього реєстр працював зі значними перебоями. 

29 березня прем'єр Володимир Гройсман закликав членів Національного агентства з питань запобігання корупції подати у відставку через неполадки із системою подачі електронних декларацій.

У свою чергу голова НАЗК Наталія Корчак у відповідь на ці заклики заявила, що не збирається йти у відставку.

Також Корчак заявила, що агентство має намір подати в суд на державне підприємство "Українські спеціальні системи" за неякісне виконання обов'язків системного адміністратора системи електронних декларацій.

Валентина Романенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...