Маріупольський телеканал оштрафували за трансляцію роспропаганди

Четвер, 6 квітня 2017, 14:23

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала маріупольський телеканал "МТВ" за трансляцію російської передачі, яка заперечує існування України.

Про це повідомив член Нацради Сергій Костинський у Facebook.

Телерадіоорганізація "Маріупольське телебачення" має сплатити 25% від ліцензійного збору – 84 тисяч гривень – через трансляцію передачі "Территория заблуждений" виробництва телеканалу РФ "РЕН ТВ", в якій росіяни однобоко трактували українську історію для виправдання агресії проти України, нав`язували думку щодо неможливості існування України як держави та неможливості розриву зв’язків із Росією.

Цей висновок підтвердив Український інститут національної пам'яті.

Зокрема, у передачі лунали такі тези:

- диктор: "Аж до падіння самодержавства в 1917 році не було такої країни – Україна. Це розмовна назва двох провінцій окраїни Російської Імперії";

- головний науковий співробітник інституту російської історії РАН В. Лавров: "Тобто це радше таке умоглядне, теоретичне поняття "Україна" або "Малоросія". А потім ось почалося конструювання в радянський час, причому до України була приєднана Новоросія, яка ніколи Україною не була. От… Одеса".

- старший науковий співробітник інституту російської історії РАН А. Марчуков: "Народ південного сходу, півдня, ось цих губерній Малоросійських, які нині є півднем і південним сходом України; почав самоорганізовуватися… їхні політично активні групи почали організовуватися. І для того, щоб на ці землі не прийшли українські націоналісти, там були утворені наприкінці 17-го року Донецько-Криворізька республіка, Одеська республіка й республіка Таврида. Це були радянські республіки, але вони оголошували себе частиною радянської Росії і, єдине… з метою того, щоб не допустити на ці землі українських націоналістів".

- головний науковий співробітник інституту російської історії РАН В. Лавров: "Цей термін сторіччя по тому стали вживати історики й лише у своїх книгах і статтях. Тобто реально такої назви "Київська Русь" не було. Так само, як і назви "Давня (Древняя) Русь" не було. Жителі "Давньої Русі" аж ніяк не вважали себе прадавніми. От так було насправді. Просто Русь, і вона поєднувала єдиний руський народ. Єдиний".

Таким чином, санкція застосована через "наявність закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті; пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження", зазначає Костинський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування