Кононенко каже, що замість антикорупційного суду вистачить і палати

П'ятниця, 29 вересня 2017, 12:26

Створити антикорупційний судовий орган в Україні необхідно, але обов'язковість формування саме суду – маніпуляція.

Про це заявив заступник голови фракції "Блок Петра Порошенко" Ігор Кононенко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ця дискусія трохи надумана. Як кажуть: "Нам їхати чи шашечки?" Якщо нам потрібно їхати вперед, то потрібен судовий антикорупційний орган, який ефективно працює і викликає довіру в суспільстві. Як він називатиметься – суд чи палата, – не так важливо", – сказав він.

За словами Кононенка, судову палату можна сформувати досить швидко.

Він зазначив, що поки чекають висновків Венеціанської комісії, куди направили проект закону, який передбачає створення антикорупційної палати в системі українських судів.

На зауваження про те, що меморандум із Міжнародним валютним фондом передбачав необхідність створення антикорупційного суду, Кононенко відповів:

"У меморандумі з МВФ записано: антикорупційний судовий орган, а не суд. А далі вже йдуть маніпуляції".

Як відомо, законопроект про антикорупційні суди №6011 авторства віце-спікера парламенту Оксани Сироїд, народних депутатів Єгора Соболєва, Мустафи Найєма, Сергія Лещенка й інших парламентаріїв зареєстрували у Верховній Раді на початку лютого.

Комітет із питань регламенту нібито вирішив, що його зареєстрували з порушенням, зокрема ст.125 Конституції України, яка передбачає, що законопроекти щодо створення, реорганізації ліквідації судів вносить президент за погодженням із Вищою радою правосуддя. Хоча нардепи заявляли, що таке рішення комітет навіть не розглядав.

А Вища рада правосуддя, розглянувши проект закону "Про антикорупційних судах" (№6011), дійшла висновку про недоцільність ухвалення цього закону як такого, що суперечить Конституції.

При цьому текст меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом передбачає, що закон про антикорупційні суди мали б ухвалити до середини червня 2017 року, а робота таких судів повинна початися до кінця березня 2018 року.

Між тим, на початку червня нардеп фракції БПП Сергій Алексєєв зареєстрував законопроект (№6529), який передбачає введення антикорупційної спеціалізацій для суддів загальних і апеляційних судів, а також відмову від створення Вищого антикорупційного суду.

Директор Національного антикорупційної бюро Артем Ситник вважає, що якщо не створити Спеціалізований антикорупційний суд, антикорупційна реформа приречена на провал.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування