Клімкін повідомив про подальшу долю скандального закону про освіту

П'ятниця, 13 жовтня 2017, 13:54

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна "може" врахувати висновки Венеційської комісії щодо українського закону про освіту, але не пообіцяв, що зробить це.

Про це він сказав у п'ятницю під час виступу в Румунії за результатами зустрічі з головою МЗС цієї країни Теодором Мелешкану.

"Ми матимемо змогу врахувати і висновки Венеційської комісії, і результати подальших консультацій з громадами", - зазначив Клімкін.

За його словами, висновки комісії можна також врахувати під час розробки ще одного закону – про середню освіту.

"Ми говорили (з Мелешкану – ред.) про те, щоб, можливо, спільно відвідати румунські громади в Україні. Можливо, взяти з собою когось із парламентарів, представників нашого Міністерства освіти, щоб знайти механізм імплементації закону про освіту", - сказав міністр.

Він пообіцяв, що результати зустрічі з румунським колегою обговорить з міністром освіти України Лілією Гриневич та народними депутатами, щоб з'ясувати, "яким чином продовжити ці контакти, щоб була чітка логіка наших подальших дій".

Як відомо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила закон "Про освіту", яким, зокрема, запроваджують 12-річну середню освіту, а мовою освітнього процесу в навчальних закладах визнають державну мову – українську.

В Угорщині, Румунії, Польщі, Болгарії й Греції висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

Читайте також:

Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє України

Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону

Але 25 вересня президент Петро Порошенко підписав його.

На думку Порошенка, висновки Ради Європи щодо закону України про освіту і наслідки переговорів із сусідніми країнами можна врахувати в новій редакції закону про середню освіту.

Читайте також:

Що змінює для дітей новий закон "Про освіту"

Зарплата і свобода вчителів. Що змінює закон "Про освіту"

28 вересня міністр закордонних справ Павло Клімкін спрямував закон про освіту на експертизу до Венеційської комісії.

Віце-прем'єр-міністр із питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе прогнозує, що Венеційська комісія надасть свої висновки до січня.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи засудила мовну норму нового закону про освіту без консультацій із представниками нацменшин і закликала Україну врахувати всі без винятку рекомендації Венеційської комісії.

Євген Кізілов, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...